Open navigation

Ook de liefde voor vrijwilligerswerk gaat door de maag

Dat eten verbindt wist Ki van de Ven al ver voor corona. Hij reisde de wereld rond en voedde menige mond met zijn catering op maat en bijzondere gerechten. Als het virus begin vorig jaar de deuren sluit van zijn bedrijf, bedenkt hij zich geen moment en verzint als vrijwilliger allerlei acties rondom voeding. “We wisten van tevoren niet dat het zo’n enorm succes zou worden.”

Van wijn naar sinaasappels
Het begon allemaal met de verkoop van een aantal flessen wijn. “Deze had ik ooit gekocht voor een goed doel. Van de opbrengst heb ik vervolgens sinaasappels gekocht bij een lokale ondernemer die we zijn gaan uitdelen in de zorg. Die stonden door corona in the picture, dus dat was een logische stap. Ik heb er verder niet zo veel over nagedacht en ben gewoon aan het werk gegaan.” Zijn goede collega Arjan Greve helpt mee. Zowel zorgmedewerkers als ouderen die de vitamine C goed konden gebruiken, smulden van de traktatie.

‘Supersjiek’
Dit smaakte naar meer. Vrijwilligers sloten zich aan bij Ki, bedrijven droegen bij met geld, diensten of producten. De cijfers laten je duizelen. Uiteindelijk doneren ze zo’n 50.000 kilo fruit en 10.000 liter soep. Niet alleen aan de zorg, maar ook aan mensen met een smalle beurs. “Collega’s schonken wijnen, de Gerardushoeve doneerde brandstof, transportbedrijven zorgden voor busjes en koelwagens. Dat was echt supersjiek!” Ki vindt het tof om te zien dat zoveel mensen dezelfde kant opkijken. “Sommigen waren voorheen concurrenten van elkaar, anderen zouden elkaar misschien nooit zijn tegengekomen in het dagelijks leven. Verbinden is gewoon gaaf, daar haal ik voldoening uit.”

Het A-Team
Wat is het geheim achter zijn succes? Ki weet mensen met zijn enthousiasme enorm te motiveren. En waar anderen misschien wel op het idee komen, gaat hij het ook doen. Hij begint gewoon meteen te bellen. Ki: “We leken af en toe wel het A-team. De grote koelvrachtwagen was het moederschip en de bezorgautootjes brachten alles bij de mensen”, lacht hij. De voedselbank krijgt fruitmanden, dankzij een donateur brengen ze 20.000 flesjes jus d’orange naar ziekenhuizen, brandweer, politie en GGD. De lijst gaat maar door. Ki en zijn team zijn er dag en nacht mee bezig. Tot begin 2021.

‘Geven is gemakkelijker dan krijgen’
“Door corona had ik natuurlijk al een jaar lang geen inkomen. Ik viel buiten de steunmaatregelen en we hielden net het hoofd boven water.” Die onzekerheid is nog niet voorbij, maar hij probeert zijn weg te vinden. De donaties en daarmee de acties liepen langzaamaan terug. Dan wordt hij genomineerd voor de vrijwilligersprijs. “Ik vond het erg bijzonder toen ik hoorde dat ik de prijs had gewonnen. Vorig jaar ging alles zo snel, het sneeuwbaleffect werd een lawine.” Een bestemming voor het geldbedrag heeft hij al bedacht: het Ronald McDonald Huis. “Daar ga ik drie keer koken voor de ouders en hun kinderen. Samen met de groep waanzinnig toffe vrijwilligers waarmee ik via het Ronald McDonald Huis in contact ben gekomen. We willen dan in een echte restaurantsetting een mooi moment creëren voor ze.” Dat is typisch Ki. “Tja, ik vind geven toch gemakkelijker dan krijgen.”