Open navigation

“Zonder vrijwilligers is MVV niks”

Bij ons staan ze altijd op de eerste plaats. En sinds 10 maart staan ze nog een trapje hoger: us MVV’ke. Want op 10 maart kregen zij van burgemeester Penn-te Strake de Vrijwilligersprijs 2018 in de categorie Bedrijven. Waarom en wat ze daarvan vinden, leest u in dit interview.

De jury roemt de voetbalvereniging vooral voor haar maatschappelijke betrokkenheid. MVV zet zich via verschillende projecten in de stad in voor de gezondheid en de toekomst van de Maastrichtse jeugd. De spelers hebben daarin een actieve voorbeeldrol. Guy Bannier is bestuurslid en verantwoordelijk voor de M in MVV. Die M staat voor Maatschappelijk. “In 2010 ging het niet goed met MVV. Het roer moest om. We moesten ons maatschappelijk profileren. Dat is dus gelukt.”

Gezondheid
Het was niet alleen een moetje voor de club, dat maatschappelijk profileren. Dit blijkt uit de twinkeling in Guys ogen als hij de waslijst aan projecten erbij pakt. Zijn trots is merkbaar. “Ons doel? De jeugd van Maastricht een gezonde toekomst bieden. Hoe? Door ze bewust te maken van gezond leven. En door talent een kans te geven. Neem het project Lerend Scoren. Onze spelers bezoeken scholen in de stad. Ze leren kinderen van groep 7 bijvoorbeeld hoe belangrijk het is om goed te ontbijten en voldoende water te drinken. Ze sporten samen. Het gaat om het plezier.”

Zelfvertrouwen
In de projecten Coach Sports en Playing for Success focust MVV op kinderen die het moeilijker hebben in de maatschappij. “Coach Sports is er voor kinderen met overgewicht. Maastricht UMC+ zorgt voor de inhoud van dit project, wij faciliteren. Dat betekent dat we bijvoorbeeld een sportdag organiseren. En spelers regelmatig hun neus laten zien bij de Coach Sports-activiteiten en ondersteunen waar dat nodig is. Playing for Success is voor kinderen die een boost kunnen gebruiken. In dit project werken we aan zelfvertrouwen en motivatie. Dat doen we samen met bevoegde docenten”, legt Guy uit.

Sociaal
MVV laat ook los van de projecten haar ‘sociale hart’ zien. Guy: “Spelers verzorgen regelmatig trainingen op de Cruijff Courts. We verzorgen rondleidingen in het stadion en werken mee aan de BOB-dag van Veilig Verkeer Nederland. We helpen mee om gezond eten te promoten in de sportkantines. Kortom: waar we kunnen helpen, helpen we. Ook als een sociaal wijkteam voor iemand in grote armoede bij ons aanklopt voor kaartjes.”

Besmet
MVV doet zijn naam dus eer aan. En dat allemaal vrijwillig? Guy knikt. “Ja. Het staat zelfs in het contract van de spelers dat ze 2 uur per week beschikbaar moeten zijn voor maatschappelijke activiteiten. MVV bestaat trouwens alleen maar dankzij de vrijwilligers. Onze vereniging telt er maar liefst 250. Betaald krijgen alleen de 7 mensen op het bureau, de technische staf en de spelers.” Guy schuift Frans Schobbe naar voren. Frans is al 67 jaar lid van MVV en vervulde 25 jaar lang vrijwillig de functie van teammanager. Frans: “Ik ontzorgde de spelers in het eerste team, waar ze ook waren en wat ze ook nodig hadden. Of dat nu een woning was of een andere hotelkamer.” Waarom? Het antwoord is duidelijk. “Alles voor de club.” Guy lacht. “Ja, zo zit iedereen hier in de wedstrijd. We zijn allemaal een beetje besmet met het MVV-virus. ‘Niemand is belangrijker dan de vereniging’, hoor je hier regelmatig.”

Trots
Voegt de Vrijwilligersprijs dan nog iets toe? “Zeker. Dit is een topwaardering voor de vereniging en voor hoe we met mensen omgaan. Ik ben gruuts. Met het geld organiseren we een barbecuemiddag om al die 250 vrijwilligers in het zonnetje te zetten. Want zonder hen is MVV niks.”