Open navigation

Mensen helpen die minder geluk hebben in het leven. Dat is voor Dries Ausems de belangrijkste drijfveer om als vrijwilliger de functie van voorzitter van de Voedselbank Zuid-Limburg uit te oefenen. In dit korte interview geeft hij tekst en uitleg over zijn vrijwilligerswerk en de meerwaarde ervan in zijn leven.

“Sinds 2 jaar ben ik vrijwilliger bij de Voedselbank Zuid-Limburg. Ik ben voorzitter. Mijn taken zijn heel divers: van het algemene bestuurswerk en het loskrijgen van subsidies en sponsorgelden tot het organiseren van speciale activiteiten als het Limburgs Streekdiner. Dat kost me ongeveer 20 uur per week.

Respect

Dries heeft veel respect voor het werk van de Voedselbank. Vandaar ook dat hij zich bij hen aansloot. “Ze helpen gezinnen die rond moeten komen met een budget dat minder is dan 50 procent van het bestaansminimum. In Zuid-Limburg zijn dat momenteel zo’n 650 gezinnen, ongeveer 1.500 personen, waarvan een derde jonger is dan 18 jaar. Ik vind het enorm waardevol om daarin iets te kunnen bijdragen voor gezinnen die minder geluk in het leven hebben dan ik dat heb. Bijzonder aan de Voedselbank is ook dat er alleen maar onbetaalde vrijwilligers werken.”

Versterken

Zijn belangrijkste drijfveren? Dries: “Ik heb een mooie carrière gehad bij DSM in verschillende managementfuncties. Na mijn pensioen wilde ik graag mijn steentje blijven bijdragen in de maatschappij. Alleen maar golf spelen, bridgen en de tuinman beconcurreren geven mij niet genoeg uitdaging.” Dries hoopt vooral dat hij met zijn ervaring, netwerk en inzet “een bijdrage kan leveren om de organisatie en het werk van de voedselbank te versterken.”