Open navigation

Supervrijwilliger uit Malberg Mattie Boonen: overwin door het goede

Al vanaf de eerste dag dat Mattie en Steffie Boonen in Malberg wonen zijn ze vrijwilliger. Voor de jeugd, de buurt, het wijkblad. Op zijn brommertje – en tegenwoordig ook met de bakfiets – brengt Mattie spulletjes rond naar de mensen die het niet breed hebben. Zijn familiemotto ‘overwin door het goede’ is hem op het lijf geschreven.

Steuntje in de rug
Hun woonkamer staat helemaal in het teken van de rock ’n roll uit de jaren ’50. Maar tussen een borstbeeld van Elvis en posters van James Dean en Marilyn Monroe staan boodschappenpakketten die Mattie vandaag nog gaat rondbrengen. “De supermarkt heeft die gedoneerd en ik heb een adressenlijst van mensen die het goed kunnen gebruiken.” Mattie kent de armoede die sommige mensen in de wijk hebben. “Die verhalen blijven bij mij, dat vertel ik aan niemand. Maar op deze manier bied ik ze wel een steuntje in rug.”

Mogelijk
Toen Mattie en Steffie 44 jaar geleden in Malberg kwamen wonen, stond de dag erna de broer van Steffie meteen op de stoep met een vraag. “Ik heb vroeger altijd vrijwilligerswerk gedaan. Dat sociale zat er dus al van jongsafaan in”, vertelt Mattie. Dus terwijl het gezin Boonen de verhuisdozen uitpakte, wist de broer ze al te strikken voor het jeugdwerk in Malberg. “Stichting Trajekt heette toen nog Stichting Boschstraat”, herinnert hij zich. Het stel organiseerde jaarlijks een fancy fair om zo geld op te halen voor het jeugdkamp. “Er waren grote gezinnen waarbij de ouders niet genoeg geld hadden om alle kinderen mee te laten doen. En met de fancy fair maakten we dat toch mogelijk.”

Het grootste cadeau
Inmiddels is Mattie met pensioen – hij werkte jarenlang bij de Radium fabriek – en hebben ze 7 kinderen, 8 kleinkinderen en 4 achterkleinkinderen. Zijn inzet voor de medemens gaat onverminderd voort. “Nu ik met pensioen ben, beweeg ik wat minder. Daarom vond mijn dochter dat ik wel een bakfiets kon gebruiken. Af en toe neem ik mijn kleinkinderen erin mee.” Maar geregeld fietst Mattie met dozen, een halve inboedel of stapels kleren door de wijk. Mensen weten hem te vinden als ze iets over hebben. En Mattie weet altijd wel iemand die het goed kan gebruiken. “De waardering die je dan van de ander krijgt, is voor ons het grootste cadeau.” Corona heeft hem daarbij nooit in de weg gezeten. “Als we de kerstpakketten die gedoneerd kregen van de Radium naar de ouderen brachten, moesten we ze voor de deur zetten. Dat wel. Maar dan moest ik snel zijn. Want als de eerste ‘m open had gemaakt, gingen ze de buren al bellen om te vertellen wat erin zat”, lacht Mattie. Hij werkt daarnaast nauw samen met Juupu. Zij organiseren inzamelingsacties van met name voedselproducten.

Familie
“Toen de wethouder belde dat ik de vrijwilligersprijs had gewonnen, dacht ik direct: maar er zijn toch genoeg anderen die deze prijs verdienen? Ik werk met genoeg mensen samen die ook veel voor hun buurt betekenen. Natuurlijk voel ik me vereerd, maar ik had dit werk niet kunnen doen zonder de steun van mijn vrouw en kinderen. We doen dit allemaal met hart en ziel.” Trots laat Mattie het familiewapen zien met daarboven de spreuk ‘Vince in bono’. “Vrij vertaald betekent dat ‘overwin door het goede’.” Er is geen betere zin te bedenken die het werk van Mattie zo perfect samenvat.