Open navigation

Kokende zusjes: ‘Ouderen hebben veel voor ons gedaan’

Wat doe je als je basisschool dicht is of je horecabaan stilligt vanwege de lockdown? Dan ga je koken voor kwetsbare ouderen. Die gedachte hadden de zusjes Floor (22) en Christien (13). “We brengen niet alleen een maaltijd, maar maken ook altijd even tijd voor een praatje.”

‘We zijn gewend iets voor anderen te doen’
De twee zusjes zaten tijdens het begin van de coronacrisis allebei thuis. Floor: “Onze moeder kwam met het idee om voor ouderen te gaan koken. In haar werk ziet ze veel kwetsbare mensen die wel een goede maaltijd en vooral wat sociaal contact kunnen gebruiken.” Hier hoefden de meiden niet lang over na te denken. “We zijn gewend om iets voor een ander te doen”, vertelt Christien. “Dat deden onze grootouders al, onze ouders organiseren geregeld iets voor anderen en wij helpen altijd mee.” Floor houdt van koken en duikt meteen de keuken in. Christien brengt de maaltijden op haar fiets naar de mensen thuis. Ze gaan in korte tijd van 10 naar 25 mensen. “Onze keuken binnen werd te klein, dus we verhuisden naar de tuinkeuken”, zegt Floor. In de tuin is meer ruimte en kunnen ze naar hartenlust kokkerellen.

Geen quinoa salade, maar een vertrouwde stamppot
Het is zelfs zo’n groot succes dat ze tijdens de tweede lockdown een crowdfunding startten voor hun initiatief dat inmiddels de naam Floorizant draagt. “Hiermee konden we de ingrediënten kopen”, zegt Christien. “Mijn moeder is wijkverpleegkundige in Blauwdorp en Mariaberg. Daarnaast werkt ze bij een huisarts als praktijkondersteuner ouderenzorg. Zo kent ze genoeg mensen op leeftijd die alleen zijn en een beperkt budget hebben.” Door corona vielen veel contactmomenten voor deze mensen weg. En reguliere catering bestellen zit er met een kleine beurs niet in. “Wij maken waar zij behoeft aan hebben”, legt Floor uit. “Geen quinoa salade, maar een vertrouwde stamppot of lekkere macaroni.”

Anekdotes
Naast die lekkere maaltijd is even een praatje maken misschien nog wel belangrijker. “Mensen zijn blij om ons te zien. Ze zijn altijd vrolijk. En ik vind het wel gezellig om een praatje met ze te maken”, aldus Christien. Floor vult haar zus aan: “Het zijn allemaal bijzondere mensen die veel hebben meegemaakt en het niet altijd gemakkelijk hadden. Ouderen hebben veel voor ons gedaan. Op deze manier kunnen we iets terugdoen. Ze voelen zich gezien en gehoord.” De twee grossieren in komische en ontroerende anekdotes. “Een man complimenteerde me met de rijstevlaai van de vorige keer. Het was een quiche en hij had al een week zitten broeden op dat grapje”, lacht Floor. “En iemand anders vroeg of hij na zijn tweede vaccinatie weer kon knuffelen. Mensen hebben door corona echt behoefte aan contact.”

Hopen op navolging
In de categorie Zorg hebben de kokende zusjes de vrijwilligersprijs gewonnen. Over de bestemming van het geldbedrag zijn ze duidelijk. “Ik zou hier graag mijn eigen bedrijf van willen maken”, vertelt Floor enthousiast. “Die vrijwilligersprijs is een mooi extra zakcentje.” Christien kan dan helpen met het bezorgen van de maaltijden. “Ik wil graag iedereen die het lastig heeft helpen”, zegt de tiener. Ze hopen allebei dat hun initiatief navolging krijgt. “Dat in elke wijk in Maastricht een of twee jongeren dit gaan doen”, droomt Floor hardop. “Er zijn zoveel eenzame ouderen die met een beetje aandacht een langer en gelukkiger leven kunnen leiden.” De twee zijn overigens ook genomineerd voor de Young Impact Awards. Meer info daarover op de website youngimpact.nl