Open navigatie

Vrijwilligers(werk) in het spotlicht

In een stad als Maastricht is vrijwilligerswerk onmisbaar. Het zijn de vrijwilligers die de verenigingen mee draaiend houden, die een eenzame inwoner een luisterend oor bieden en die een boodschap doen voor een buurtbewoner met een beperking in coronatijd. Vanaf nu leest u via onder andere MaastrichtDoet en Thuis in Maastricht de verhalen van bijzondere vrijwilligers of vrijwilligersorganisaties die hun handen uit de mouwen steken voor een ander. Op welke manier dan ook. En zonder daar iets voor terug te vragen.

Als het verhaal u inspireert:  op deze pagina’s van MaastrichtDoet! vindt u een heleboel leuke vacatures. Want vrijwilligers zijn hard nodig. En of u er nu voor kiest om af en toe vrijwilligerswerk te doen wanneer het u uitkomt, of dat u zich vast iedere week een paar uur wilt inzetten: alles kan. Samen maken we hoe dan ook Maastricht nog mooier.

Deze keer: Luud Jamin en Frank Terwindt van Zwerfvuilrapers-groep Borgharen – Itteren

Zwerfvuil rapen is hartstikke gezellig!

Eén keer per week, op woensdagmorgen komt een clubje vrijwilligers van 4 tot 10 personen bij elkaar aan de oevers van de Maas tussen Borgharen en Itteren. Waaronder Luud Jamin, raper en Frank Terwindt, raper en coördinator. Met een prikstok en een vuilniszak speurt de groep 3 uur lang naar zwerfafval. Alles wat er niet hoort te liggen wordt opgeraapt. Dat levert per vrijwilliger per keer gemiddeld een volle vuilniszak op.

Hoe het begon
Toen Luud Jamin met pensioen ging wilde hij graag nog wat blijven doen als vrijwilliger. “Maar niet in de zorg want daar had ik mijn hele beroepsleven al gewerkt.. Ik wilde iets dat zich buiten afspeelt, dat leuk is en dat een doel heeft”. De grote Maas Clean-up was de eerste actie waar Luud vrijwilligerswerk deed. “En tijdens het opruimen daar maakte ik kennis met de zwerfvuil-raapgroep van Borgharen en Itteren. Het eerste contact met Frank Terwindt, de coördinator van de rapersgroep was snel gelegd.” Frank is als bewoner van Borgharen betrokken geraakt. “Ik woon pal langs de Maas en als ik de deur uitloop zie ik het zwerfvuil meteen liggen. Het was dus erg logisch dat ik daarmee aan de slag ging. En dat ik er daarmee voor zorg dat het vuil dat ik zie, niet uiteindelijk in de zee terecht gaat komen.”

De vuilste plek
“Dit stukje van de Maas is de vuilste plek aan de Maas in heel Nederland” vertelt Frank. “Je komt er van alles tegen. Van hele bedden en autobanden tot kleine korrels plastic waar allerlei producten van gemaakt worden, afkomstig van verschillende industrieën.” Naast dat Frank het zwerfvuil raapt heeft hij ook organisatorische taken. “We hebben contacten met allerlei instanties bijvoorbeeld over het ophalen van het grote vuil. En we werken soms samen met scholen die met klassen komen mee rapen en met organisaties zoals Radar van wie bewoners komen helpen.” Voor contact met de vrijwilligers onderling wordt gebruik gemaakt van een whatsapp groep. Zo weet iedereen op welke plek en hoe laat er die week geraapt gaat worden.

Wat het brengt
Luud is nu twee jaar vrijwilliger en wat hij het allerfijnste vindt, is de gezelligheid die het brengt. “Buiten in een groep werken. Waar we naast het zwerfvuil rapen, ook discussiëren en grappen maken met elkaar. En waar we ook nog eens zorgen voor een bijdrage aan een schone leefwereld. Dat is waar ik het voor doe.” Frank vindt dat ook. “Het is bevredigend dat het nuttige werk wordt gedaan met een harmonieuze groep, terwijl de vrijwilligers allemaal een andere achtergrond hebben .” Naast gezelligheid in de koffiepauze en schone oevers brengt het rapen ook nog iets anders. Tenminste dat vinden sommige vrijwilligers. Bijna elke keer worden er ‘schatten’ gevonden. “Scherven van oude potten of nog bruikbare planken” vertelt Luud. “Sommige vrijwilligers mogen geen gevonden spullen meer mee naar huis nemen van hun vrouwen.”

Kom helpen Borgharen en Itteren!
De zwerfvuil-raapgroep kan nog vrijwilligers gebruiken. Het zou fijn zijn dat bewoners van Borgharen en Itteren zich betrokken voelen en komen helpen. Maar ook mensen uit andere wijken zijn van harte welkom. Er is nu een vacature voor vrijwilligers. Klik op de link voor meer informatie en ontdek hoe jij kunt helpen!

Zwerfvuil ruimen van oevers en uiterwaarden grensmaas