VRIJWILLIGERS(WERK) IN HET SPOTLICHT
In een stad als Maastricht is vrijwilligerswerk onmisbaar. Het zijn de vrijwilligers die de verenigingen mee draaiend houden, die een eenzame inwoner een luisterend oor bieden en die een boodschap doen voor een buurtbewoner met een beperking in coronatijd. Vanaf nu leest u via onder andere MaastrichtDoet en Thuis in Maastricht de verhalen van bijzondere vrijwilligers of vrijwilligersorganisaties die hun handen uit de mouwen steken voor een ander. Op welke manier dan ook. En zonder daar iets voor terug te vragen.
Als het verhaal u inspireert: op deze pagina’s van MaastrichtDoet! vindt u een heleboel leuke vacatures. Want vrijwilligers zijn hard nodig. En of u er nu voor kiest om af en toe vrijwilligerswerk te doen wanneer het u uitkomt, of dat u zich vast iedere week een paar uur wilt inzetten: alles kan. Samen maken we hoe dan ook Maastricht nog mooier.
Deze keer: Danielle Verstegen van Waterscouting Jan van Gent. Op de foto bijgestaan door Tom Latten (rechts), bestuurslid, groepsbegeleider en lid van de Nautisch Technische Dienst (NTD) en vader van 2 jeugdleden.
“Vrijwilligerswerk is een keuze”
Vrijwilligerswerk doen om andere vrijwilligers te helpen en om zelf dingen te leren. En iets willen doen waar je geen geld voor krijgt omdat je het belangrijk vindt voor de maatschappij. Daarom is Daniëlle Verstegen al zo’n 9 jaar vrijwilliger bij waterscouting Jan van Gent in Maastricht. En ze helpt als taalmaatje iemand uit Soedan de Nederlandse taal leren. Dat doet ze allebei naast haar bijna fulltimebaan als universitair hoofddocent bij Maastricht University en haar rol als moeder in een gezin met 3 kinderen.
9 Jaar geleden begon haar vrijwilligersloopbaan bij de waterscouting als oudervertegenwoordiger in groepsraad. “In die raad mag je als ouder meedenken over bijvoorbeeld de activiteiten. Mijn kinderen hebben alle 3 bij de scouting gezeten, de jongste van 16 is nog lid. Het is een leuke club. Er is altijd de combinatie water en scouting. De kinderen leren roeien en zeilen. Ik zag hoeveel plezier mijn kinderen hadden. En ik vond én vind het belangrijk om daar ook iets aan bij te dragen.”
Papierwerk
Daniëlle doet vrijwilligerswerk als secretaris en neemt een deel van het papier- en regelwerk voor haar rekening. De stichting zorgt dat de boten en ander materiaal – zoals de tenten waar de scouts mee op kamp gaan – onderhouden worden. Zelf is Daniëlle bezig met vergunningen, verzekeringen en kleine subsidies. Kortom, ze zorgt er samen met andere mensen voor dat weer andere vrijwilligers met de kinderen het water op kunnen. En zich niet hoeven bezig te houden met dat uitzoek- en regelwerk. Daniëlle: “Ik weet niks over zeilboten. Ik kan niet eens zeilen. Dingen uitzoeken en regelen kan ik wel. Dus die taken heb ik op me genomen. Zo help ik op mijn beurt andere vrijwilligers die hun tijd en energie steken in onder andere mijn kinderen.”
Lol
Het vrijwilligerswerk kost Daniëlle zo’n 4 tot 6 uur per maand. “En nee, ook ik vind dat papier- en uitzoekwerk niet altijd het leukste werk om te doen. Schrijf maar eens een subsidieaanvraag. Of regel maar eens een vergunning als niet duidelijk is wie over je vergunning gaat: de gemeente of Rijkswaterstaat. Maar als het je dan uiteindelijk lukt, ondanks de nodige frustratie, dan voelt het echt als een overwinning. Misschien is het werk zelf soms wat saaier, de mensen met wie je samenwerkt zijn dat helemaal niet. We hebben veel lol samen.”
Leren
Een groot voordeel van vrijwilligerswerk is dat je nieuwe dingen leert. “Ik weet op verzekeringsvlak inmiddels prima hoe dingen reilen en zeilen. Welke deursloten gebruik je als die verzekeringstechnisch in orde moeten zijn? Mogen wij onze boten uitlenen aan een andere waterscouting? Als taalmaatje leer ik dan weer veel bij over de cultuur van andere landen. Je krijgt stukjes mee van de impact die het heeft op mensen om alles achter te moeten laten als ze naar Nederland komen. Je ziet hoe kwetsbaar ze hier zijn zonder sociaal vangnet. Dat vergroot ook mijn leefwereld en helpt me anders naar dingen en mensen kijken.”
Kiezen
Het is te combineren: een gezin, een baan en vrijwilligerswerk. “Het is een keuze. Ik werk bewust 4,5 dag voor de universiteit en heb zo ruimte om er nog iets bij te doen. Het helpt ook als je voor jezelf en naar de vereniging duidelijk maakt wat je wel en niet wilt en kunt. Daar heeft iedereen het meeste aan. Je hoeft echt niet een heel jaar lang iedere vrijdag 3 uur vrij te maken om vrijwilligerswerk te doen. Soms zijn verenigingen al blij dat je af en toe iets doet.”
Plek
De waterscouting kan altijd nieuwe leden én vrijwilligers gebruiken. Iedereen is welkom. Het maakt bijvoorbeeld niet uit hoe oud je bent, waar je woont of waar je vandaan komt. Dat vond ik ook het sjieke. Toen mijn zoon naar de middelbare school ging, kende hij er al kinderen dankzij de scouting. Het enige dat iedereen gemeen heeft, is dat ze een goed gevoel hebben bij de waterscouting. We zijn altijd blij met een extra paar handen. En helemaal gelukkig zouden we zijn met een betaalbare plek in Maastricht waar we onze zeilbootjes kunnen onderhouden. Een loods of zo in de omgeving van Maastricht waar 1 of 2 bootjes tegelijk in passen (ongeveer 80 m2). Heb je er 1 of weet je er 1? Stuur een mailtje naar stichting@waterscoutingjanvangent.nl.”
Informatie
Meer informatie vind je via Waterscouting Jan van Gent.