Open navigatie

VRIJWILLIGERS(WERK) IN HET SPOTLICHT

In een stad als Maastricht is vrijwilligerswerk onmisbaar. Het zijn de vrijwilligers die de verenigingen mee draaiend houden, die een eenzame inwoner een luisterend oor bieden en die een boodschap doen voor een buurtbewoner met een beperking in coronatijd. Vanaf nu leest u via onder andere MaastrichtDoet en Thuis in Maastricht de verhalen van bijzondere vrijwilligers of vrijwilligersorganisaties die hun handen uit de mouwen steken voor een ander. Op welke manier dan ook. En zonder daar iets voor terug te vragen.

Als het verhaal u inspireert:  op deze pagina’s van MaastrichtDoet! vindt u een heleboel leuke vacatures. Want vrijwilligers zijn hard nodig. En of u er nu voor kiest om af en toe vrijwilligerswerk te doen wanneer het u uitkomt, of dat u zich vast iedere week een paar uur wilt inzetten: alles kan. Samen maken we hoe dan ook Maastricht nog mooier.

Een Broodbank in Pottenberg om mensen te helpen en voedselverspilling tegen te gaan

In Pottenberg zijn er flink wat sociale initiatieven. Denk aan de Gouwe Muntt, waar je levensmiddelen kunt kopen voor een prijs die je kunt betalen: je betaalt op basis van je draagkracht. Er is ook Stichting Fietsbank Maastricht die overbodige of achtergelaten fietsen een 2e  leven geeft. De fietsen worden opgeknapt en gaan dan naar gezinnen met een kleine beurs. En een Babybank die jouw oude babyspullen een nieuwe plek geeft bij een gezin dat er nood aan heeft. Sinds kort kunnen we een Broodbank aan het rijtje toevoegen. Daar verdelen de ‘Brooddames’ broodjes en brood van 1 dag oud die door bakkers en supermarkten niet verkocht zijn over plekken waar ze maar wat blij zijn met het eten.

Een Broodbank
Sinds juni 2022 zit er in de ruimtes onder de Mammoetflat een Broodbank. Het doel van die Broodbank is om voedselverspilling tegen te gaan. 15 vrijwilligers sterk runnen de Broodbank. 3 daarvan vervullen een chauffeursfunctie. Zij halen het ‘oude’ brood op bij de aangesloten bakkerijen in de hele stad en brengen het nadat het gesorteerd en verdeeld is, ook naar de plekken toe die het brood goed kunnen gebruiken. De 12 andere vrijwilligers, allemaal dames, ook wel de Brooddames genoemd, sorteren en verdelen alles.

Hoe dat werkt?
Iedere ochtend vroeg maakt 1 van de chauffeurs een ronde langs de aangesloten bakkerijen in Maastricht. Rond 10.00 uur komt dan iedere dag de voorraad brood en broodjes van de dag ervoor bij de Broodbank aan. Dan laden de chauffeur en de Brooddames alle bakken met brood snel uit en gaan de brooddames snel aan het werk. Want al het brood moet worden gesorteerd en verdeeld over maar liefst 22 uitdeelpunten in Maastricht en de omgeving van Maastricht. Het gaat bijvoorbeeld naar het Credohuis in de Koning Clovisstraat, naar Overmaze waar de Oekraïense vluchtelingen verblijven en ‘The Abbey’ in Cadier en Keer. Het gaat ook naar de kinderboerderij in Limmel en het Menstruatie Uitgifte Punt (MUP) in Mariaberg. Om 11 uur gaat de chauffeur weer op pad. Sommige uitdeelpunten sturen zelf een iemand om het brood op te halen.

Iedereen is welkom
Om 11.30 uur gaan de deuren aan de voorkant van de Mammoetflat open en is de Broodbank open. Iedere dag – van maandag tot en met zaterdag – is iedereen welkom om brood en broodjes te komen halen. Dat is gratis voor iedereen. Je hebt geen brief of indicatie nodig.

Flink aanpoten
En ja, het is flink aanpoten voor de Brooddames en de chauffeurs. Maar de vrijwilligers, waarvan er veel trouwens uit Pottenberg komen, vormen een geoliede machine: de taken zijn helder en de logistieke klus wordt snel geklaard. De Brooddames geven zelf aan dat ze het werk “heel fijn vinden en dat het veel voldoening geeft om mensen te kunnen helpen”.