Open navigatie

Eerst plezier, dan de rest

En de winnaar is… [tromgeroffel] Joop Kuiper. Hij wint dit jaar de Vrijwilligersprijs in de categorie Kunst. De jury roemt zijn vrijwillige inzet voor de jonge muzikanten en de jarenlange inzet voor de Koninklijke Harmonie Ster van Maastricht 1825. Hij is blij met de prijs. “Het streelt mijn ego”, klinkt het. Maar tegelijkertijd voelt hij zich “bezwaard”. Waarom? Dat legt hij uit in dit interview.

Muziekles
Zijn er prijzen te verdelen, dan gebeurt dat niet vaak in verenigingsbesturen. “We respecteren van elkaar wat we doen en je weet zelf wat je doet. Waarom dan 1 iemand naar voor schuiven? Dat voelt bezwaarlijk. Ik had mijn werk lang niet zo goed kunnen doen als de andere leden me niet gesteund of geholpen hadden”, legt Joop uit. Toch werd Joop naar voren geschoven. Inderdaad niet door ’leden van de harmonie. De nominatie kwam van de school waar hij vrijwillig muziekles verzorgt vanuit de harmonie: basisschool Sint Oda.

Show time
1/2 dagdeel in de week gedurende 6 maanden staat Joop als vrijwilliger voor de klas. Met 1 belangrijk doel. Ervoor zorgen dat kinderen plezier hebben in het maken van muziek. “Vroeger ging je eerst op muziekles. Vaak kreeg je zelfs eerst nog notenleer. Pas als je goed kon spelen mocht je in een orkest of harmonie meedoen. Dat werkt niet. Kinderen haken af. Daarom hebben we het proces omgedraaid. Samen met een muzieklerares verzorg ik namens de harmonie een half jaar lang muziekles op de school. De kinderen leren spelen op een blaasinstrument naar keuze. Die instrumenten leveren wij. Na dat half jaar spelen ze 6 noten. Dan is het show time: tijdens een heus concert treden de kersverse blazers samen op met het opleidingsorkest van de harmonie voor hun ouders en leerkrachten. Daar geniet iedereen van. De kinderen hebben lol. De ouders zie je glunderen. En ik geniet als zij allemaal genieten. Kinderen die de smaak te pakken hebben, kunnen zich aanmelden om verder te spelen in ons opleidingsorkest. Daar leren ze spelenderwijs een instrument bespelen en ontdekken ze of ze verder willen met muziek. Eerst komt dus het plezier, daarna de rest. Individuele lessen komen pas veel later aan de orde.”

Trots
Dat deze methode werkt, getuigt de jaarlijkse aanwas van de harmonie: zo’n 5 à 6 leerlingen melden zich aan voor het opleidingsorkest. “Daar doe ik het voor. Zij hadden anders misschien nooit muziek gemaakt. Eén meisje – nou ja, inmiddels is ze een jonge vrouw – is zelfs zo ver doorgegroeid dat ze van haar hobby bijna haar beroep heeft gemaakt. Ze treedt op in theaters. Ze trad zelfs tijdens het Wereld Muziek Concours in Kerkrade samen op met de groenen [‘concurrent’ harmonie Sint Petrus en Paulus uit Wolder, red.]. Ja, dat mag af en toe”, knipoogt hij. “Trouwens leuk om te vermelden: tijdens de uitreiking van de vrijwilligersprijzen op 10 maart trad ons opleidingsorkest op. Ja, dat maakte het feest voor mij helemaal compleet”, glundert Joop.

Trompet
Joop maakt ook zelf nog muziek. “Ik speel trompet. In het opleidingsorkest, omdat je nooit uitgeleerd bent, en in een zaat hermenieke. Dat is puur plezier. Anders houd je het daar ook geen 40 jaar vol. Maar hé: dat houdt me jong. Zoals je vaker hoort zeggen: sport is goed voor je lichaam en muziek is goed voor je geest. Ik speel dus nog wel even door.”

Van huis uit
Of het hem veel tijd en moeite kost? “Nee.” Het klinkt resoluut. “Als je ergens plezier in hebt, kost het geen moeite. Het zit van huis uit in me om anderen te helpen. Ik vind het normaal. Het geeft me energie. En ik blijf in contact met mensen.”