Open navigatie

Tips tijdens de Corona-maatregelen

Alle vrijwilligersorganisaties in Maastricht hebben de gevolgen van de corona-maatregelen gemerkt. De gewoonlijke activiteiten zijn afgelast en hulp aan ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid wordt ingewikkelder.
In dit bericht staan wat tips om de komende tijd toch bezig te kunnen zijn met je organisatie. Heb je daarbij hulp nodig? Stuur een mail naar info@maastrichtdoet.nl

1. Blijf verbonden!
Kunnen je vrijwilligers elkaar helpen in deze tijden? Blijven ze met elkaar in contact? Een telefoontje of een boodschap voor iemand is een kleine moeite, maar maakt een groot verschil. Waar nodig kun je de onderlinge verbondenheid faciliteren. Misschien met een WhatsApp groep of een telefoonboom (houdt de AVG regels in de gaten en vraag toestemming). Ook Skype, social media kanalen en andere digitale tools kunnen je helpen. Zorg dus dat je administratie op orde is zodat je al jouw vrijwilligers snel en makkelijk kunt bereiken. Mis je gegevens? Dit is een goede tijd om alles bij te werken.

2. Deel informatie over het coronavirus!
Deel je informatie over het coronavirus met je vrijwilligers, let er dan op dat dit betrouwbare info is. Sommige berichten die op sociale media circuleren zijn onjuist of bevatten zelfs gevaarlijke onwaarheden. Baseer je op de berichten van het RIVM of de WHO.

3. Plaats oproepen voor hulp online!
Heb je vrijwilligers nodig die vanwege de corona crisis praktische of sociale hulp willen bieden aan kwetsbare mensen?
Plaats een oproep op wehelpen.nl of download de app whapp.nl 
Zoek je langdurige hulp van vrijwilligers? Maak er een vacature van op de vacaturebank van MaastrichtDoet!

4. Houd de vrijwilligers betrokken!
Door de maatregelen zitten de vrijwilligers thuis. Verzin een alternatieve actie die zij vanuit huis kunnen doen. Samen of individueel. Bv:
– Een nieuw project verzinnen voor als deze situatie voorbij is.
– Een klus die al een tijd ligt en waar jullie maar niet aan toe komen.
– Of juist een actie die aansluit op de huidige behoefte van jullie doelgroep.

5. Dit is de tijd voor online vrijwilligerswerk!
Zijn je normale activiteiten gestopt? Dan heb je nu de kans om vrijwilligersklussen uit te zetten die vanuit huis gedaan kunnen worden. Denk aan advies over je website of sociale media, het in gebruik nemen van een mailprogramma, het schrijven van een fondsaanvraag.

6. Neem de tijd om je vrijwilligersbeleid te updaten!
Of maak een wervingsplan of social mediaplan. Hiervoor kun je terecht op de pagina aansturen van vrijwilligers op MaastrichtDoet!

7. Verbeter je samenwerking vanuit huis!
Werken jullie nu vanuit huis? Dan merk je dat de communicatie met elkaar best lastig is. Hoe krijg je dingen op afstand geregeld?
Hier vind je tips over videobellen