Gouden tips om geld van een fonds ook echt te krijgen
Je hebt een fantastisch sociaal initiatief bedacht waarmee je maatschappelijke impact wil maken. Daar is geld voor nodig. Je zou aanspraak kunnen maken op een donatie van een fonds. Hoe vergroot je de kans om het geld daadwerkelijk te ontvangen? Diana Verwaijen en Bram Prinsen van VSBfonds delen hun gouden tips: fondsenwerving anno 2024.
Diana Verwaijen en Bram Prinsen van VSBfonds zijn expert op het gebied van fondsaanvragen. Zij verstrekken landelijk subsidies aan sociale en culturele projecten. Jaarlijks beoordelen zij zo’n 1500 aanvragen. De drempel tot de wereld van fondsenwerving kan hoog aanvoelen, merken ze. Dat heeft meerdere redenen. Het aanvraagformulier moet online worden ingevuld en bestaat uit een groot aantal vragen. Maar, als mensen eenmaal de weg kennen, blijkt het makkelijker om opnieuw een aanvraag te doen. Om jou wegwijs de maken in de wereld van fondsenwerving zetten we de belangrijkste tips fondsenwerving anno 2024 voor je op een rij.
Gouden tips
Start op tijd
Dien de aanvraag op tijd in. Houd rekening met een behandeltijd van vier maanden, door deze meeste verstrekkers wordt een soortgelijke termijn gehanteerd. Door rekening te houden met een ruime aanvraagprocedure voorkom je dat je in tijdsnood komt.
Laat je niet ontmoedigen
Laat je niet afschrikken door de omvang van het aanvraagproces. Het aanvraagproces vindt online plaats en er wordt om veel informatie gevraagd. Kom je er zelf niet uit? Vraag om hulp, bij het fonds zelf of organisaties die vaker een donatie hebben aangevraagd. Denk aan: de gemeente of welzijnsorganisaties. Zij hebben vaak al ervaring op het gebied van het aanvragen van fondsen.
Doe goed onderzoek
Lees de informatie op de website en bekijk of het idee passend is bij de fondsverstrekker waar je de aanvraag wil doen. Het is voordelig om dit te doen voordat je de procedure ingaat van het indienen van de aanvraag. Er kunnen verschillende basisvoorwaarden gelden. Je bespaart jezelf een hoop tijd en moeite door dit op tijd te doen. Daarnaast geeft het richting.
Bij twijfel: Plan een speeddate of kennismaking in.
Tijdens dit gesprek kunnen twijfels worden uitgesproken over de donatieaanvraag van jouw initiatief. Zo kan er met je worden meegedacht over andere manieren om fondsen te werven, of kan er worden doorverwezen naar fondsen die beter passend zijn bij jouw initiatief. Veel verstrekkers hebben een groot netwerk, veel kennis en ervaring en kunnen je goed op weg helpen.
Vooronderzoek afgerond? Start met het maken van een plan!
Maak het plan voorafgaand aan de aanvraag zo concreet mogelijk. Beschrijf niet wát je gaat doen, maar hoé je het gaat doen. Voordat je de aanvraag indient moet het plan zo volledig mogelijk uitgewerkt zijn. Bestaande uit een doelstelling, de doelgroep en noodzaak, de inhoud, een begroting en dekkingsplan, een planning, mankracht, stakeholders, communicatie en publiciteit en de manier waarop je het project gaat evalueren. Zie ook: Tips voor het maken van een plan voor jouw fondsenaanvraag
Verspreid je kansen
Doe bij meerdere fondsen een aanvraag. Dit verbreed het financieel draagvlak vanwege de mix aan financierders. Denk daarnaast ook aan andere manieren om het project te financieren, hetzij uit eigen zak, door middel van sponsoren en subsidies vanuit de gemeente of door crowdfunding
Stimuleer initiatief vanuit de burger
Geef burgers de eigen regie. Als je de fondsaanvraag doet vanuit een welzijnsorganisatie, wees dan de partner die naast een buurtinitiatief staat. Ook als ze hulp nodig hebben bij de aanvraag, of het nog niet zelfstandig lukt: betrek ze zoveel mogelijk. Dit wordt door veel verstrekkers in de welzijnssector gewaardeerd.
Check, check, dubbelcheck
Zorg dat alle stukken kloppend en volledig aanlevert. Zo verkort je de beoordeel tijd van jouw aanvraag en ontvang je sneller een beslissing.
bron: nieuwsbrief Zorg en Welzijn