Open navigatie

Bij Talent staan ze in de rij voor vrijwilliger Nico

Nico van de Weerdt (73) is een goedlachse man die 47 jaar lang met zijn SRV-wagen door Gronsveld reed. Nu is hij met pensioen en helpt hij uit bij een ander bedrijf met bezorgen. “Maar ik had nog 2 dagen per week over. Dus toen mijn dochter zei dat ze bij Talent een chauffeur zochten, heb ik meteen gereageerd. Ook een beetje om mijn huwelijk te redden, hoor!” lacht Nico.

Van bakkerij naar brooderie
Restaurant Talentino De Greune Luiper bestaat amper een jaar. Met Pasen 2018 werd niet alleen de Groene Loper geopend door koning Willem Alexander, ook het restaurant van Talent opende zijn deuren. Hier werken talenten met een psychiatrische of verstandelijke beperking. Ze staan in de bediening, de keuken of de Brooderie, de winkel waar ze gebak, broodjes, picknickmanden en drankjes verkopen. De bevoorrading gebeurt vanuit de bakkerij in Watermolen in Heugem. Samen met zijn broer zorgt Nico dat voor dag en dauw vers brood en gebak naar Maastricht en omstreken gebracht worden. Na 47 jaar heeft hij zijn SRV-wagen ingeruild voor de Talentinobus.

Geliefd
Maar Nico vervoert meer. “Er werken zo’n 15 jongeren in die bakkerij, allemaal verschillende mensen. De een is stil, de ander druk. Als ik aan kom rijden, staan ze te dringen om met mij mee te rijden”, vertelt hij trots. Philippe Gijselaers is coördinator bij Talent en ziet dat het ritje met Nico inderdaad zeer geliefd is. “Ze horen even een andere tekst dan die van onze hulpverleners.” Nico reageert: “Ja, ik stel ze gewoon allemaal vragen. Waar hun ouders wonen, voor welke voetbalclub ze zijn. En soms moeten we een hele route afleggen en vraag ik of zij de weg weten. Nou, dat weten ze wel, hoor.”

Verhalen
Met zijn SRV-wagen kwam hij jarenlang bij de mensen thuis. Nico grossiert hierdoor in de anekdotes uit die tijd. “Ik maakte overal een praatje en de mensen vertelden hele verhalen. Tot hun huwelijksproblemen aan toe. Daar zou ik een boek over kunnen schrijven, maar dan zou ik moeten verhuizen. Dus dat doe ik dan maar niet.” Nico maakte 110 uur per week, maar na zijn pensioen ging hij het niet rustiger aan doen. “Ik help bij het bedrijf van mijn buurman met bezorgen. Dat doe ik zo’n 5 dagen in de week. Dus ik had 2 dagen over. Mijn dochter werkt bij Talent en vertelde op een dag dat ze een chauffeur zochten.” Sinds driekwart jaar rijdt hij samen met zijn broer in de Talentino-bus. Zijn sociale karakter en luisterend oor passen perfect bij zijn nieuwe vrijwilligerswerk.

Talentvolle vrijwilligers
Op dit moment werken er 15 vrijwilligers bij Talent. Karien Gubbels is teamleider en vindt dat mensen zoals Nico ontzettend belangrijk zijn. “We hebben vrijwilligers hoog in het vaandel staan en leggen ze graag in de watten. Vier keer per jaar organiseren we een speciale bijeenkomst voor ze, met lunch en een thema. Dan luisteren we goed naar hun tips en wat ze zoal tegenkomen in het werk. Ze krijgen attenties met bijvoorbeeld Pasen en Kerstmis. Er is een jaarlijks uitje en ze krijgen natuurlijk een onkostenvergoeding.” Niet alleen de medewerkers van de Greune Luiper, ook de vrijwilligers hebben talenten. “We kijken altijd goed wat de achtergrond is van iemand en welke taak het beste bij hen past. Zo helpt een interieurbouwer 1 keer per week bij de houtbewerking. Laatst vroeg een moeder van een van onze talenten of ze ook vrijwilligerswerk kon doen. Nu ondersteunt ze talenten bij het reizen met het openbaar vervoer. Zelfstandig reizen is 1 van de vereisten om bij de Greune Luiper te werken en sommigen hebben hier wat hulp bij nodig.”

Waarom vrijwilligerswerk?
Vrijwilligerswerk hoort erbij, volgens Nico. “Als dit niet op mijn pad was gekomen, dan was ik ander vrijwilligerswerk gaan doen” vertelt hij. “Dan was ik oudere mensen gaan vervoeren en begeleiden. Naar het ziekenhuis ofzo.” Veel begeleiders bij Talent doen zelf ook vrijwilligerswerk. “Ze trainen bijvoorbeeld een G-team, een voetbalteam voor mensen met een beperking”, zegt Karien. “Dat sociale zit er toch in. Of het nu in het verenigingsleven is of voor je buurt.”

De prijs
En toen was daar de Vrijwilligersprijs. “Die verdienen ze ook!” reageert Nico meteen. “Talent zorgt perfect voor haar vrijwilligers. Ze doen veel moeite en we krijgen geregeld een attentie. Ik vind dat ze het geld in het personeel moeten steken.” Philippe reageert: “We zijn inderdaad samen met het team van de Greune Luiper aan het kijken wat we met het bedrag gaan doen. Misschien de keuken uitbreiden of van de personeelskamer een gezellige ruimte maken waar ze zich eventjes kunnen terugtrekken met een lekker muziekje.”