Open navigatie

Prettige feestdagen, voor iedereen

Tijdens de feestdagen zijn we gezellig samen met vrienden en familie. Maar dat geldt niet voor iedereen. Sommige mensen zijn eenzaam. Ken jij iemand die behoefte heeft aan een knuffel of iemand mist? Juist tijdens de decemberdagen mogen we daar wel even bij stil staan. Want samen kunnen we ons steentje bijdragen en zorgen voor meer verbondenheid.

Een kleine moeite
Waarom zou je je buurvrouw of buurman niet eens uitnodigen voor een kopje koffie? Of maak een praatje op de oprit of in de tuin. Vraag iemand mee voor een wandeling of ga samen winkelen. Mensen praten vaak gemakkelijker als ze in beweging zijn. Een kleine moeite die veel voor de ander kan betekenen.

Bied kleine praktische hulp aan
Praktische hulp is een handige manier om in contact te komen. Help bijvoorbeeld iemand bij een klein klusje in huis en maak daarbij tijd voor een praatje. Of bied hulp aan als iemand ziek is. Gebruik de afvalcontainers buitenzetten als excuus om aan te bellen en te vragen hoe het gaat. Zo let je een beetje op elkaar en voelen mensen zich minder alleen.

Voor mensen met meer ambitie
Als je een stapje verder wil gaan, kun je een open huis organiseren en mensen uitnodigen. Probeer een eetclubje, spelletjesclub of knutselclub samen op te zetten. Organiseer een straatfeest met gezellige lichtjes en warme chocolademelk. Denk dan ook aan die eenzame buurvrouw of buurman. Breng hen in contact met mensen met dezelfde interesses. Zo blijft het contact misschien ook nog na het straatfeest.

Doe een beroep op de ander
Door iets te doen voor een ander, voelt iemand die eenzaam is zich waardevol. Heb je zelf geen groene vingers? Misschien weet je buurman wel raad. Of vraag hem of haar om je planten water te geven als je weg bent. Geef als bedankje een klein cadeautje. Heb je meteen weer een moment om een praatje te maken.