Open navigatie

Nettie Prevos van de weggeef-hulpwinkel De gouden Handen: ‘Elkaar helpen is het mooiste wat er is’

Nettie Prevos en haar man Bert Weijenberg richtten vier jaar geleden de weggeef-hulpwinkel De gouden Handen op, sinds november vorig jaar is het een stichting. Het is geen kringloopwinkel waar iedereen tweedehands goed kan kopen, maar een weggeef-hulpwinkel voor mensen die het écht nodig hebben. Met een indicatieverwijzing van een hulpverlener kunnen zij gratis spullen ophalen en een kopje koffie drinken. Recent startte ook een uitgifte met levensmiddelen en verzorgingsproducten voor mensen die nergens anders terrecht kunnen. Nettie: ‘Met deze spullen zijn deze gezinnen zeker geholpen, dat ze gehoord worden is misschien nog belangrijker. Want ook in Maastricht is veel stille armoede’. 
Door Romain Groenen

Grote behoefte
In een half jaar tijd heeft de weggeef-hulpwinkel aan de Toustruwe 5 in Malberg meer dan 200 aanmeldingen binnengekregen via onder andere Xonar, Radar, Trajekt, het Sociaal Team van de gemeente en diverse bewindvoerders. ‘Dit aantal gezinnen laat wel zien dat de behoefte aan hulp groot is’, vertelt Bert. ‘Er zijn in Maastricht twee andere weggeefwinkels, maar wij werken dan met een ander concept en een andere structuur. Voor mensen die niet veel te spenderen hebben is het belangrijk dat je in de buurt zit. Ze hebben meestal geen auto of brommer en de bus is vaak te duur. Wij weten uit eigen ervaring hoe het is om bijna niets te hebben. We herkennen daardoor de verhalen van anderen heel goed. We geven spullen weg, daarnaast bieden we een luisterend oor, geven advies, verwijzen door als het nodig is en brengen mensen bij elkaar. We stimuleren de contacten tussen de bezoekers onderling. Die sociale component is voor mensen met een verwijzing en zeker voor hen die tussen wal en schip vallen ongelofelijk belangrijk. Veel mensen hebben namelijk geen idee waar ze naar toe moeten met hun problemen en durven er met niemand over te praten.’ De gouden Handen is dus niet zomaar een weggeefwinkel, maar een hulpbehoevende hulpwinkel. Het doel van Nettie en Bert is concreet bijdragen aan het verminderen van de armoedeproblematiek en het bevorderen van het welzijn van mensen.

Vrijwilligerswerk
De winkel is twee ochtenden per week open, op dinsdag en vrijdag tussen 10.00 en 12.30 uur. Er komen per dag zo’n twintig tot dertig gezinnen binnen. Nettie en Bert doen dit werk inmiddels samen met zo’n tien vrijwilligers, waarvan er vijf iedere week komen. ‘Zo wisselen we elkaar af. En niemand van ons krijgt betaald’, benadrukt Nettie. ‘Bert en ik doen dit vanuit de Participatiewet zodat we ook iets terugdoen voor de maatschappij. Wij zijn er per week gemiddeld zo’n tien uur mee bezig. Dit tijdens openingsuren en de tijd die we kwijt zijn met het treffen van voorbereidingen, plannen maken, administratie doen van de aanmeldingen, kleding wassen en het schoonmaken van de ruimten. En soms zijn we ook in het weekend aanwezig om nog spullen te sorteren of aan te nemen. Maar ons werk is onbetaalbaar; er bestaat namelijk niets mooiers dan het helpen van mensen. Samen maken we het verschil.’

Donaties en subsidie
De stichting is afhankelijk van giften van buurtgenoten en winkeliers en donaties van mensen die ons een warm hart toedragen. Bij de start kregen ze subsidies van bijvoorbeeld het Elisabeth StrouvenFonds en het Oranje Fonds. In 2019 ontvingen ze een flexibele subsidie van de gemeente Maastricht. Bert: ‘De gemeente heeft het eerste jaar de huur van de winkelruimte bekostigd en met het subsidiegeld van de tender 2019 betalen we de organisatiekosten. Denk dan aan huurkosten die we nu zelf moeten ophoesten, maar ook aan kosten voor gas, water en licht, poetsmiddelen, telefoon- en onvoorziene kosten. We betalen er ook koffie, koekjes, verjaardagscadeautjes voor de kinderen, levensmiddelen en verzorgingsartikelen van. Voor de baby-uitgifte kopen we bijvoorbeeld luiers en babydoekjes. We letten dan goed op de aanbiedingen, ook wij moeten goed kijken waar we onze euro’s aan uitgeven. Soms leggen we geld uit eigen zak bij. Het belangrijkste is om de mensen blijvend te kunnen helpen. Om dit alles in goede banen te blijven leiden zijn we afhankelijk van anderen. Alle hulp is dus welkom.’  www.stichtingdegoudenhanden.nl

Wil jij ook actief meedoen als vrijwilliger?
Dat kan. Maak op MaastrichtDoet.nl een account en persoonlijk profiel aan. Hiermee kun je jezelf als vrijwilliger zichtbaar maken en kunnen organisaties die vrijwilligers zoeken je makkelijk vinden. Of neem een kijkje op de vacaturepagina om vrijwilligersvacatures te zoeken.