“MUZIEK MAKEN LEVERT MOOIE MOMENTEN OP; DIE GUN IK IEDEREEN”
Joop Kuiper zit al 23 jaar in het bestuur van de Koninklijke Harmonie Ster van Maastricht (KHSvM) en heeft het opleidingsbeleid als aandachtsgebied. Het doel is de jeugd, maar ook volwassenen te enthousiasmeren om muziek te maken. “En te blijven spelen!
Door Romain Groenen
In de huidige tijd is dat een behoorlijke uitdaging, want heel veel jongeren zijn niet meer bekend met de oude waarden en normen zoals die nog vaak gelden bij zogenaamde dorpsharmonieën. Vroeger gingen die automatisch mee over van vader op zoon, maar dat komt helaas steeds minder vaak voor.”
In 2019 ontving KHSvM een subsidie van de gemeente Maastricht voor een project om muziek uit de naoorlogse periode te laten uitvoeren door het jeugdorkest. Aanleiding was dat er tussen de leerlingen grote verschillen bestaan. “We kunnen deze verschillen overbruggen door een gezamenlijk doel na te streven. Leerlingen moeten veel energie steken in het leren bespelen van een instrument” licht Kuiper toe. “Dit kan individueel, maar ook samen. Wij kozen voor die laatste weg. Kinderen leren wij sociaal te denken. Immers als een leerling niets doet, kan de rest van de groep niet verder. Heel mooi is te zien hoe leerlingen dit onder elkaar oplossen. Daarnaast willen we de kinderen ook leren om zich in te zetten voor de medemens. Ook dit vraagt vaak offers van deze kinderen. Als voorbeeld noem ik het concert in het zorgcentrum Campagne dat op 26 juni plaatsvond onder tropische temperaturen, terwijl de jeugd eigenlijk liever in het zwembad had gelegen. Maar ze waren er allemaal!”
Concerten 75 jaar bevrijding
Het idee was samen muziek maken voor een goed doel. Omdat het komend jaar 75 jaar geleden is dat Maastricht bevrijd is van de Duitse bezetter wilde KHSvM hieraan feestelijke, muzikale aandacht geven. “We hebben muziek uit de jaren ’45-’55 op maat laten schrijven voor de muzikanten in opleiding. Het subsidiegeld van de gemeente Maastricht hebben we met name gebruikt om leerlingen te begeleiden voor de concerten 75 jaar bevrijding en de muziek geschikt te maken voor dit doel. Daarnaast hebben we materialen gekocht om de zalen passend te versieren. De dirigent gebruikt de muziek ook om verhalen uit die tijd te vertellen. En de naoorlogse jeugd zit inmiddels veelal in verpleeg- en verzorgingshuizen; deze ouderen willen wij opzoeken met de muziek uit hun tijd. Tijdens het eerste concert in zorgcentrum Campagne heb ik met eigen ogen kunnen zien hoe deze mensen genieten van muziek die voor hun heel erg herkenbaar is.”
Plezier in muziek maken
Kuiper: “Waarom ik me onbezoldigd inzet voor de harmonie? Ik heb in mijn leven mogen meemaken dat het bespelen van een instrument veel mooie momenten kan opleveren. Die gun ik iedereen. Het vergt wel doorzettingsvermogen want na 1 les kun je nog geen liedje spelen. De afgelopen 10 jaar heb ik samen met onze jeugdopleidster Abby Lumpens gezocht naar een weg om dit proces voor jongeren zo aantrekkelijk mogelijk te maken, bijvoorbeeld door de introductie van de blazersklassen. Mijn drijfveer was eigenlijk zelf plezier hebben met het maken van muziek, daarmee ook de samenleving te dienen en als leuke bijkomstigheid het behouden van blaasmuziek als onderdeel van de Limburgse cultuur. Zonder vrijwilligerswerk kan geen vereniging bestaan. De vrijwilligers zorgen voor de binding binnen de club. Dit geldt voor een groot gedeelte van onze maatschappij. Alles professioneel doen is onbetaalbaar. Alles bij elkaar stop ik er als vrijwilliger toch zo’n 8-10 uur per week in.”
Jong en oud
Het opleidingsorkest bestaat momenteel uit 25 muzikanten, maar sinds een paar jaar spelen ook de oudere leden mee. “Dit zijn ouderen die altijd al een instrument wilden leren bespelen, maar nooit de kans hebben gehad of er niet de tijd voor hadden”, licht Kuiper toe. “We vinden het belangrijk dat we de jeugd en ouderen elkaar enthousiasmeren. Hier hoort ook bij dat je elkaar kunt aanspreken op zaken; als iemand zijn of haar partij niet heeft voorbereid, dan heeft iedereen daar last van.”
Samenwerking
KHSvM werkt nauw samen met Maastrichtse instellingen en scholen. “We hebben ons dit jaar beperkt tot de samenwerking met de Mosae zorggroep en de basisscholen St. Oda en de Bernhard Lievegoedschool”, vertelt Kuiper. “Afgelopen schooljaar hebben meer dan 100 leerlingen tijdens hun reguliere muzieklessen mogen ondervinden wat het is een muziekinstrument te bespelen en een concert te verzorgen voor een groot publiek. De leden die wat langer bij ons zijn hebben zich ingezet om aangepaste muziek te spelen waar in de huidige zorginstellingen veel vraag naar is. Bij ons laatste concert bleek hoe succesvol een dergelijke samenwerking kan zijn. Veel vrijwilligers van de harmonie en de mensen van de zorginstelling zorgden samen voor veel plezier, maar ook voor een voortreffelijke organisatie. De zaal zat in no time vol en na het concert maakten veel handjes het werk licht.”
Wil jij ook actief meedoen als vrijwilliger?
Dat kan. Maak op MaastrichtDoet.nl een account en persoonlijk profiel aan. Hiermee kun je jezelf als vrijwilliger zichtbaar maken en kunnen organisaties die vrijwilligers zoeken je makkelijk vinden.
Of neem een kijkje op de vacaturepagina om vrijwilligersvacatures te zoeken.