Open navigatie

Winnaar vrijwilligersprijs categorie welzijn 2023

 

Knuffelen met kalkoenen

Anita Kraft over haar vrijwilligerswerk bij Kinderboerderij Limmel

Anita Kraft is 1 van onze kersverse Sterren van Maastricht. Ze won de vrijwilligersprijs voor haar inzet bij Kinderboerderij Limmel. Daar werkt ze nu al 11 jaar 7 dagen per week als vrijwilliger. ‘Alle voorkomende werkzaamheden’ staan op haar takenlijstje. Ze is ook lid van het bestuur. Over haar prijs is ze kort: “Ik ben blij voor de boerderij”. Over haar werk en de boerderij raakt ze amper uitverteld.

Alle voorkomende werkzaamheden
61 is ze. Oma van 7 kleinkinderen. En iedere dag vind je haar in de kinderboerderij. ’s Ochtends zorgt ze voor de konijnen. “Ik geef ze te eten, maak de hokken schoon. En ik check de voorraden: van het dierenvoer, maar ook voor de koffie die te koop is in de kantine. Ik zorg ook voor de kalkoenen. En ik doe verder wat er die dag nodig is. Als ik even naar huis moet of niet kan, is er altijd wel iemand van de 16 andere vrijwilligers die een taak van me overneemt. Dat is zo fijn hier.”

Knuffelen met kalkoenen
“Marioooo!” De stem van Anita schalt over de wei. Nog een keer. “Marioooo!” En warempel. Een klokkend geluid van kalkoen Mario volgt als antwoord. Anita grinnikt. “Leuk hè? Doe iets waar je vrolijk van wordt, dat is mijn motto. Dat doe ik hier. En natuurlijk heb ik iets met dieren. Van huis uit al. Thuis heb ik ook dieren. Dieren zijn vaak makkelijker om mee om te gaan dan mensen. Het is ook heerlijk om ze te knuffelen. Ik knuffel ook met kalkoen Mario. Hij kent me. En hij geeft dus ook antwoord als ik hem roep. En zo leuk: vanmorgen was ik erbij toen 1 van onze konijnen beviel van 5 kleintjes.”

1 grote familie
Toch zijn de dieren niet de belangrijkste reden waarom Anita dit werk doet. “Deze plek is iets bijzonders. Ik probeer het je uit te leggen, maar loop vooral eens binnen. Dan zie je waar je terechtkomt. Ik kom uit een generatie waar mijn moeder, als ze geen aardappelen kon kopen, de buurvrouw om aardappelen vroeg. Die deelden ze dan. Dat was normaal. Dat is precies wat hier ook gebeurt. Je helpt elkaar. Het is 1 grote familie zonder achternaam. Een familie die gevormd wordt door de vrijwilligers en mensen uit de wijk, maar ook door de bezoekers. Mensen zijn betrokken bij de boerderij én elkaar.”

Zorgen voor elkaar
2 voorbeelden. “De kinderboerderij deelt brood uit aan mensen die te weinig geld hebben om het zelf te kopen. Ook verkopen we tweedehandskleding voor max 1,50 euro. De meneer die het brood uitdeelt, brengt altijd een keteltje soep mee voor de vrijwilligers. Dat hoeft ie niet te doen, maar we zorgen hier voor elkaar. Ook bezoekers helpen trouwens. Laatst nog was hier een mama met haar kind. We waren met een paar vrijwilligers de zandbak aan het harken. De vrouw bood spontaan aan mee te helpen. Voordat ik iets kon zeggen stond ze al met de hark in de handen mee te helpen. Niemand is te beroerd om iets te doen. Het gaat vanzelf. Misschien ook omdat hier niks moet. Als je mensen een keuze geeft, doen ze veel meer dan wanneer je ze iets verplicht. Aanwezigheidslijstjes hebben we dus losgelaten.”

Voor iedereen
“De kinderboerderij is er voor iedereen. In een tijd waar prijzen de pan uit rijzen en pretparken als de Efteling of Phantasialand voor veel mensen onbetaalbaar zijn geworden, kun je hier een leuke middag hebben voor een paar euro. Het goedkoopste ijsje kost bij ons 25 cent. Ik vind het sjiek dat ik eraan kan bijdragen dat een leuk uitje voor bijna iedereen haalbaar is.”

Gemene haan
Hoe ze aan deze ‘baan’ kwam? “12 jaar geleden kreeg ik een herseninfarct. Ik kon mijn werk niet meer doen en heb toen eerst een jaar thuis gezeten. Op een dag wandelde ik hier naar binnen. Ik kwam er vroeger al als kind. Ik heb leuke herinneringen aan mijn bezoekjes aan de boerderij. Nou ja, leuk?” Anita glimlacht. “Ik kan me nog goed de gemene haan Jean herinneren. Die viel je altijd aan. Maar dat heeft me niet tegengehouden. En sinds die dag 11 jaar geleden ben ik er niet meer weggegaan.”

Een mooi stukje Limmel
Samen met de andere vrijwilligers en mensen uit de wijk maakte Anita van de kinderboerderij wat ie nu is. “Kinderen hoeven hier niet achter een hek naar de dieren te kijken, maar kunnen lekker met de dieren knuffelen. Er is speelgoed. En er is plek om een kop koffie of iets fris te drinken. Kortom: de kinderboerderij is een mooi stukje Limmel.”

Prijzengeld
De 2.000 euro die Anita won als Ster van Maastricht gaat naar het onderhoud van de boerderij. Anita: “En we gebruiken het voor de activiteiten van de boerderij. Zoals een kikkerdrilmiddag of een paasactiviteit. Kijk op www.kinderboerderijlimmel.nl of volg ons op Facebook @kinderboerderijlimmel voor meer informatie. En wil aan de slag als vrijwilliger? Loop dan vooral een keer binnen.”