VRIJWILLIGERS(WERK) IN HET SPOTLICHT
In een stad als Maastricht is vrijwilligerswerk onmisbaar. Het zijn de vrijwilligers die de verenigingen mee draaiend houden, die een eenzame inwoner een luisterend oor bieden en die een boodschap doen voor een buurtbewoner met een beperking in coronatijd. Vanaf nu leest u via onder andere MaastrichtDoet en Thuis in Maastricht de verhalen van bijzondere vrijwilligers of vrijwilligersorganisaties die hun handen uit de mouwen steken voor een ander. Op welke manier dan ook. En zonder daar iets voor terug te vragen.
Als het verhaal u inspireert: op deze pagina’s van MaastrichtDoet! vindt u een heleboel leuke vacatures. Want vrijwilligers zijn hard nodig. En of u er nu voor kiest om af en toe vrijwilligerswerk te doen wanneer het u uitkomt, of dat u zich vast iedere week een paar uur wilt inzetten: alles kan. Samen maken we hoe dan ook Maastricht nog mooier.
Deze keer: Frans Jozef Jansen van Verkeersveiligheidsgroep Maastricht
“Verkeer zat altijd in mijn bloed.”
Jong én oud moet veilig kunnen meedoen in het verkeer. Verkeersveiligheidsgroep Maastricht neemt dat hartstikke serieus. De vrijwilligersorganisatie organiseert fietsexamens voor basisscholen, rijvaardigheidsritten voor 50-plussers en nog veel meer. Frans-Jozef Jansen (66), bestuurslid en vrijwilliger, vertelt er alles over.
“Ongeluk zit in een klein hoekje”, zegt Frans Jozef. “Je hoeft maar met je trapper tegen de stoeprand te komen en daar lig je.” En het kan nog veel erger – vooral als je een ander iets aandoet in het verkeer. “Stel nou dat je letsel veroorzaakt, of er gebeurt iets dodelijks… dat vergeet je je hele leven niet meer.”
Het gaat Frans Jozef al decennialang aan. In 1992 werd hij lid van Veilig Verkeer Nederland waar ook de Maastrichtse tak bij hoorde. In 2019-2020 ging Verkeersveiligheidsgroep Maastricht verder als zelfstandige stichting. “Verkeer zat altijd in mijn bloed. Ik wilde graag anderen bewust maken van de verkeersveiligheid.”
Rijvaardigheidsritten
Maar hoe begin je daaraan, zorgen voor een veiliger verkeer? Een voorbeeld zijn rijvaardigheidsritten (vroeger BROEM) voor 50-plussers. Frans Jozef en de circa 8 andere vrijwilligers van de Verkeersveiligheidsgroep Maastricht organiseren dat. Deelnemers komen in hun eigen auto en doen een rijvaardigheidsrit met een gecertificeerd rijinstructeur.
De deelnemers krijgen ook een cursus om hun theorie op te frissen – plus een gehoortest en oogtest van een gediplomeerde opticien en audicien. Dat alles gebeurt in een sessie van 3 uur.
“Mensen ontwikkelen verkeerde routines als ze al jaren autorijden. Ze vergeten in de binnenspiegel te kijken of remmen op het verkeerde moment. Wij helpen ze daarmee.”
Soms moeten Frans Jozef en zijn compagnons streng zijn – of beter gezegd, realistisch. “De rijinstructeur heeft zich weleens omgedraaid. We konden het niet maken om die persoon nog te laten autorijden. Diegene schrok daar eerst van, maar was ons wel dankbaar.” Een complete verrassing was het volgens Frans Jozef niet. “Familieleden en een andere instantie hadden diegene al eens afgeraden nog auto te rijden.”
Veilig fietsen
Frans Jozef en zijn medevrijwilligers verzorgen ook verkeersexamens op basisscholen. “Leerlingen fietsen een route en wij staan dan op allerlei plekken te controleren.” Bij de herexamens is er extra persoonlijke aandacht. “Die doen we 1 op 1. Ik fiets dan achter de leerling aan. Als de leerling bijvoorbeeld de hand niet goed uitsteekt, stoppen we even om te bespreken wat er misging.”
Omdat bij veilig fietsen ook goede fietsverlichting hoort, houdt de Verkeersveiligheidsgroep ook verlichtingsacties bij scholen, universiteiten en bijvoorbeeld het MUMC+. “We repareren dan de koplamp of het achterlicht. Of we geven losse lampjes mee. Mensen willen geen bekeuring, dus we krijgen veel positieve reacties over deze actie.”
Internationaal
De doelgroep van de stichting is internationaler dan je zou denken. “We hebben ooit samen met Maastricht University een pakket in het Engels gemaakt met verkeersuitleg voor internationale studenten”, zegt Frans Jozef. “In Engeland en Australië rijden ze links. Sommige studenten weten niet wat een stoep is en dat je daar niet op mag fietsen. We houden daar allemaal rekening mee.”
Ook fietslessen voor mensen met een migratieachtergrond horen bij de werkzaamheden. “Soms hebben kinderen uit het buitenland nog nooit op een fiets gezeten. Wij geven dan theorie- en praktijkles.” De stichting is zelfs benaderd om fietslessen te geven aan Oekraïense vluchtelingen. “Veilig Verkeer Nederland heeft een brochure in het Oekraïens gemaakt. In de lessen willen we gaan werken met tolken.”
Word ook vrijwilliger!
Verkeersveiligheidsgroep Maastricht zoekt nog vrijwilligers. Bijvoorbeeld om te helpen bij de verlichtingsacties of de controles bij verkeersexamens. “Mensen die het leuk lijkt om vrijwilliger te worden, mogen altijd eens vrijblijvend meelopen.” Volgens Frans Jozef is het vooral belangrijk om goed met mensen te kunnen omgaan. Geïnteresseerden kunnen een e-mail sturen naar vvgmaastricht@gmail.com. Op de vacaturepagina van MaastrichtDoet! is een vacature van de verkeerveiligheidsgroep te vinden.
Ze kunnen ook bellen naar + 31 6 53 77 19 52 (Frans Jozef Jansen), + 31 6 55 34 09 00 (Willy Jeurissen) of + 31 6 25 20 13 10 (Astrid Voncken).
“Mensen hebben vaak de tijd niet. Maar als vrijwilliger kan je een mooie bijdrage leveren aan een verkeersveilige maatschappij.” Zelf haalt Frans Jozef in elk geval veel voldoening uit het werk. “Soms zeggen mensen tegen je: hier heb ik echt iets van geleerd. Je weet dan dat je iets goeds doet.”