Open navigatie

Vrijwilligers(werk) in het spotlicht

In een stad als Maastricht is vrijwilligerswerk onmisbaar. Het zijn de vrijwilligers die de verenigingen mee draaiend houden, die een eenzame inwoner een luisterend oor bieden en die een boodschap doen voor een buurtbewoner met een beperking in coronatijd. Vanaf nu leest u via onder andere MaastrichtDoet en Thuis in Maastricht de verhalen van bijzondere vrijwilligers of vrijwilligersorganisaties die hun handen uit de mouwen steken voor een ander. Op welke manier dan ook. En zonder daar iets voor terug te vragen.

Als het verhaal u inspireert:  op deze pagina’s van MaastrichtDoet! vindt u een heleboel leuke vacatures. Want vrijwilligers zijn hard nodig. En of u er nu voor kiest om af en toe vrijwilligerswerk te doen wanneer het u uitkomt, of dat u zich vast iedere week een paar uur wilt inzetten: alles kan. Samen maken we hoe dan ook Maastricht nog mooier.

Deze keer: Rob en Bart maken toffe tv-afleveringen voor senioren

Voorbij de geraniums: 11 jaar televisie van Good Veurein

Senioren zijn trouwe kijkers van lokale televisie. Stichting Senior Centraal maakt daarom al 11 jaar het televisieprogramma Good Veurein voor lokale tv-omroepen van Maastricht en het Heuvelland. De afleveringen zijn vóór en door senioren gemaakt. En dat is allesbehalve saai.

“Te oud”
Rob Hupkens is de voorzitter van Stichting Senior Centraal. Hij weet nog goed hoe Good Veurein begon. “Mijn vrouw Olga presenteerde een opsporingsprogramma voor de omroep L1. Maar als 50-plusser werd ze vervangen door een jongere kracht. L1 vond haar te oud.” Het was schrikken voor Olga, want ze zat nog vol levenslust. Ze liet het er niet bij zitten. “Ze dacht: dan maak ik toch een eigen televisieprogramma? Daaruit rolde Good Veurein.”
Om het nieuwe televisieprogramma mogelijk te maken, richtten Olga Hupkens en haar vriendin Marian Gans in 2011 de Stichting Senior Centraal op.
Olga en Marian leven inmiddels niet meer. Maar de geest van het programma is nooit veranderd, vertelt Rob. “Je bent wat ouder en je kinderen zijn het huis uit. Je bent je carrièrepiek misschien al voorbij of bent met pensioen. Maar betekent dit dat je leven zinloos is? Nee, zeker niet! Er valt nog zoveel te beleven.”

Geraniums
De afleveringen gaan over onderwerpen die voor allerlei ouderen spelen. “Dat kan heel luchtig zijn. We hebben een aflevering waarin senioren vertellen over hun hobby’s. De een bouwt gitaren, de ander maakt kleren, iemand anders is gek op oehoes,” zegt Bart Willemsen, redacteur voor Good Veurein. “Zo’n aflevering laat zien dat je als oudere niet achter de geraniums hoeft te zitten. Je kunt prima actief zijn op latere leeftijd.”

Zwaardere onderwerpen
Ook zwaardere onderwerpen komen voorbij, zoals armoede. “Armoede treft meer mensen dan je denkt,” vertelt Bart. “Denk aan gezinnen van 6 mensen die in een piepklein huis wonen. Maar ook ondernemers die geen zaken meer doen en hun rekeningen niet meer openmaken.” In een eerdere uitzending kwamen ouderen aan het woord die in armoede leefden. Nu werkt Bart aan een nieuwe aflevering. “Het gaat nu meer over hulp bij armoede. Bijvoorbeeld een budgetcoach,” zegt Rob.

Goed voor elkaar
Bart en zijn mederedacteuren zijn vrijwilligers. “Maar we pakken de productie serieus aan. We houden redactievergaderingen, organiseren voorgesprekken of vragen een expert om advies over het onderwerp.” Die voorbereiding kan volgens Bart tijdrovend zijn, maar is het altijd waard. “Je ziet het terug in de kwaliteit. Als je een aflevering van Good Veurein kijkt, zie je dat we onze zaken good veurein [goed voor elkaar, red.] hebben.”
Cameraman Ben Brack is onmisbaar, vertelt Rob. “Mede door zijn beelden, montage en bewerking ziet ons programma er zo professioneel uit.”

Good Veurein in de buurt
Het programma Good Veurein werd zo goed ontvangen, dat ouderen erover met elkaar in gesprek wilden. “Daarom zijn we gestart met buurtbijeenkomsten”, zegt Rob. “Ouderen kijken samen een aflevering naar keuze in een buurthuis. Ze gaan daarna over het onderwerp in gesprek en delen hun ervaringen over het onderwerp.” Vaak is er een deskundige aanwezig die meer over het onderwerp kan vertellen.
Bij een bijeenkomst over cybercriminaliteit had een buurthuismedewerker nog gewaarschuwd. “Hij verwachtte weinig animo. Hij dacht dat we binnen 10 minuten klaar zouden zijn”, vertelt Bart, die de bijeenkomsten organiseert. Niks bleek minder waar. “We waren zó een uur verder. Iedereen hoorde elkaars verhalen aan en voelde zich gehoord.”

Meedoen
De Stichting Senior Centraal organiseert binnenkort weer een buurtbijeenkomst. Die gaat over over allerlei onderwerpen die in de uitzendingen zijn behandeld. Mensen die willen meedoen, zijn van harte welkom. Buurtnetwerken kunnen contact opnemen via het mailadres info@goodveurein.nl. “Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met hun buurthuis.”
Door naar een buurtbijeenkomst te gaan, draag je niet alleen bij aan de discussie. Voor Bart en zijn mederedacteuren zijn de bijeenkomsten heuse inspiratiebronnen voor het televisieprogramma. “Wat speelt er nou echt in de buurt? Wat hebben mensen te vertellen? Vaak rolt er weer een onderwerp uit voor een nieuwe aflevering. De Good Veurein bijeenkomsten van dit jaar, waren een groot succes. De deelnemers discussieerden volop mee. We hebben hun verhalen gebundeld in een verslag. Er is gelachen en er zijn ook tranen gevloeid. Mooi was de opmerking: “Bart maak eens een aflevering over armoede”. Een aantal maanden later was deze aflevering klaar en hebben we samen met de deelnemers deze aflevering bekeken.”

U kunt Good Veurein bekijken op RTV Maastricht, Omroep Valkenburg, Omroep 3Heuvellland (Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Vaals) en Omroep Meer Vandaag (Meerssen). Wilt u afleveringen online bekijken? Ga naar www.goodveurein.nl/afleveringen