Open navigatie

Vrijwilliger bij Radar: ‘We amuseren ons elke keer weer’

“We hebben eigenlijk vooral ontzettend veel dikke pret”, zegt Marianne Rouvroye enthousiast over haar vrijwilligerswerk bij Radar. “Ik geef een keer in de twee weken kookles en begeleidt elke vrijdag bij het zwemmen. De mensen daar zijn zo puur en lief. Het is echt win-win: als zij plezier hebben, dan heb ik het ook leuk.”

Een lijntje

In het Activiteitencentrum van Radar in Belfort komen mensen met een (verstandelijke) beperking. “Ik heb zelf nooit in de zorg gewerkt, maar wel altijd een lijntje met deze mensen gehad. Een medewerker van Radar was in haar vrije tijd de oppas van mijn kinderen en mijn zus werkt met mensen met een verstandelijke beperking. Daardoor hoorde ik de verhalen en dat sprak me erg aan.” Toen ze bij Radar voor de kookclub een kok zochten, twijfelde Marianne geen minuut. “Ik ben geen sterrenkok, maar sta wel graag in de keuken.” Zo werd ze tweeëneenhalf jaar geleden vrijwilliger bij Radar.

Koken, zwemmen en zingen

“We beginnen steeds met een kopje koffie”, lacht ze. “Dan vertellen ze eerst honderduit over hun week. We amuseren ons elke keer weer. Wij hebben dan al de boodschappen gedaan en begeleiden de cliënten bij het voorbereiden, het koken en de tafel dekken. Het is zo gezellig. We plagen elkaar geregeld.” Elke vrijdagavond wordt er gezwommen, Marianne is een van de begeleiders. “Dan help ik ze bijvoorbeeld met de kluisjes of tel ik de baantjes. De Maastrichtse muziek staat dan aan en wij vrijwilligers zingen net zo hard mee.”

Respectvol benaderen

Vanuit Radar wordt er goed gezorgd voor de vrijwilligers, vindt Marianne. “Ze informeren ons, we kunnen workshops volgen over bijvoorbeeld emoties of stervensbegeleiding en er is elk jaar een bedankavond. We krijgen veel waardering, dat vind ik echt attent.” Maar uiteindelijk gaat het om de mensen zelf. “Ze willen er graag bij horen, met iedereen meedoen en ‘gewoon’ zijn. Als ik daar een steentje aan kan bijdragen door ze respectvol te benaderen, dan ben ik tevreden.”

Bijzondere momenten

De vrijwilligster grossiert in de bijzondere momenten van haar vrijwilligerswerk. “Tijdens de knutselclub zat een man die zelden of nooit sprak, maar toen tijdens de activiteit de muziek werd aangezet, begon hij ineens complete liedjes te zingen. Prachtig! En als ik bij de sportdag even kom kijken, hoor ik daarna altijd dat ze het zo leuk vonden dat ik ben geweest. Ze zijn blij met de aandacht die ze krijgen, hoe klein het ook is. Dat maakt het vrijwilligerswerk voor mij zo plezierig.”

Interesse in vrijwilligerswerk? Bekijk de vacature. Bel met 088 – 350 5000, stuur een mailtje naar  vrijwilligers@radar.org of naar coördinator vrijwilligers Jane Piets-Hardenberg:  j.hardenberg@radar.org Marianne: “Je kunt altijd een keertje komen kijken, komen proeven of het iets voor je is!”

Elvira van Radar legt uit waarom Radar ook op zoek is naar jou!