Open navigatie

Vrijwilliger bij het Rode Kruis: ‘Ik kom nu in contact met mensen die ik normaal niet zou ontmoeten’

Vrijwilligerswerk bij het Rode Kruis past perfect bij de principes van Jeroen Lodder (23). Als vijfdejaars student geneeskunde vindt hij het belangrijk om te zorgen voor anderen. “Toen ik een tussenjaar had in 2019, zag ik een vacature bij het Rode Kruis in Maastricht en dat sprak me meteen aan. Zo kom ik in contact met mensen die ik normaal misschien niet zou ontmoeten.”

Delen

Jeroen zit bij het team Goed Voorbereid. Een vrij nieuw initiatief in Maastricht dat kwetsbare ouderen helpt bij het voorkomen van risico’s in en om het huis. “We geven workshops waarin we handige tips delen over bijvoorbeeld wat te doen bij een woninginbraak, brand of hoe je moet reageren als je gas ruikt.” Voor corona waren deze workshops bij iemand thuis in huiskamers in de wijk of in een ouderencentrum. “Het mooie vind ik dat we mensen echt concrete handreikingen geven. Ze krijgen van ons na afloop ook enkele gadgets, zoals een anti-skim pasjeshouder. Dat verwachten ze niet en vinden ze ontzettend handig. Ze zijn opgelucht dat ze dat niet zelf moeten regelen. Een leuk moment was toen we het bij een korte EHBO-cursus over reanimatie hadden. Je moet reanimeren op het ritme van het nummer ‘Staying alive’ van The Bee Gees. De hele zaal was op een gegeven moment dat liedje aan het zingen. Zo maak je verbinding met mensen en onthouden ze het meteen.”

Verschillen

Tijdens zijn studie ziet hij vooral leeftijdsgenoten, bij zijn vrijwilligerswerk komt hij veel verschillende mensen tegen. “De ouderen waar we komen hebben toch vaak een kleinere vriendenkring. Zo’n workshop is voor hun een hele onderneming. Je ziet ze dan echt opleven. Dat voelt goed, daar doe ik het voor.” Zijn collega-vrijwilligers zijn erg divers. “Daar leer ik ontzettend veel van. Niet alleen op het gebied van geneeskunde, maar ook in het omgaan met mensen. Iedereen heeft een eigen gebruiksaanwijzing. Door mijn vrijwilligerswerk verbreed ik mijn omgang met mensen. We hebben allemaal dezelfde intentie – mensen helpen – maar onze achtergronden verschillen. En dat is heel erg leuk.”

Dankbaarheid

Door corona liggen de workshops eventjes stil. Ondertussen heeft Jeroen zijn studie weer opgepakt. “Doorgaans was ik zo’n 6 uur per week bezig met mijn vrijwilligerswerk. Mocht ik dat straks niet meer kunnen combineren, dan kijk ik of er een ander team is waar ik bij kan aansluiten. Bij evenementenhulpverlening bijvoorbeeld.” De grootste drijfveer voor hem is uiteindelijk de dankbaarheid van mensen. “Je doet echt iets goeds voor anderen. Dit vrijwilligerswerk moet je niet alleen doen voor je cv. Je betekent iets voor de maatschappij. Dat is veel belangrijker.”

Vrijwilliger bij het Rode Kruis worden? Bekijk de vacature. Jeroen: “Ik heb destijds mijn motivatie omschreven en kreeg vervolgens een gesprek. Dat is heel informeel, met een kopje koffie erbij. Er wordt dan gekeken of je bij het Rode Kruis past.” 

Angelique legt uit waarom het Rode Kruis ook op zoek is naar jou