Open navigatie

’t Heegeneerke verbindt de buurt

Al heel wat jaren zetten vrijwilligers Rob Hermans en Marc Claessen zich in voor het koffiehuis ’t Heegeneerke in de Boeckel in De Heeg en de buurt [link naar artikel op Thuis in Maastricht]. Met liefde en ontembaar veel enthousiasme vertellen ze over ’t Heegeneerke en hun vrijwilligerswerk.

Wat ’t Heegeneerke precies is? “Zo veel, maar vooral een ontmoetingsplek voor mensen in de buurt en daarbuiten”, vat Rob samen. “Iedereen is hier welkom. Of je nu 25 bent of ouder. Of je alleen komt of wilt komen lunchen met een groep. Het kan allemaal.” Dankzij Rob en Marc is het gegroeid naar een verbindingsplek. Rob: “Dat is in De Heeg geen vanzelfsprekendheid. Het is een anonieme buurt. Om dan mensen over de drempel te krijgen, dat kost tijd. Plus verenigingen opereerden veel als eilandjes.”

Een olievlek

Na 4 jaar heeft ’t Heegeneerke daar behoorlijk wat in veranderd. Marc: “We draaien bijvoorbeeld bardiensten voor de carnavalsvereniging. Zij sponsoren op hun beurt dan weer het jaarlijkse uitstapje van het koffiehuis of helpen uit bij de rommelmarkt. Zo krijg je een ontmoetingsplek die als een olievlek in de buurt zorgt voor verbinding.” De kienavond is daar ook een goed voorbeeld van. Rob: “We kregen de vraag om er 1 te organiseren. En zo geschiedde vorig jaar. We begonnen met 20 kieners. En inmiddels zitten er elke tweede vrijdagavond van de maand 70.”

De drive

Marc: “Dankbaarheid en het effect dat gezelligheid heeft op mensen. Het mooiste compliment was de speech van Jeannetje met Kerstmis vorig jaar. Zij was eenzaam voordat ze naar hier kwam. We hebben haar over de drempel heen geholpen, ondanks haar 1.000 bezwaren. ‘Niet zeiken, naar binnen.’ Als zo iemand je dan bedankt, ja dat deed wat met me.” Rob: “Ik heb kanker, maar ’t Heegeneerke geeft me energie. Het heeft van mij een positief mens gemaakt. Als ik mensen zie genieten, dan leef ik op. Echt super vind ik dat.”

De ambitie

14 december bestaat ’t Heegeneerke 4 jaar. Rob: “Kleine kinderen worden groot”, knipoogt hij. “Maar we waken er wel voor dat het ook niet te groot wordt. Het moet wel leuk en werkbaar blijven. En het allerbelangrijkste: betaalbaar voor iedereen. We zijn ‘van en voor de wijk’ en dat zal altijd zo blijven.” Er zijn plannen om een stichting te maken van ’t Heegeneerke. Wat dat precies inhoudt? “We houden jullie op de hoogte”, belooft Rob.