Open navigatie

‘WIJ HELPEN MENSEN ZONDER VOOROORDELEN’

Stichting Kinderboerderij De Wieringenberg in De Heeg heeft naast veel boerderijdieren een grote natuurspeeltuin, een blotevoetenpad, verschillende dierenweiden, stallen en een vlindertuin met eendenvijver. De winkel verkoopt streekproducten zoals vers appelsap, eieren van eigen kippen en honing. De boerderij krijgt jaarlijks bezoek van zo’n 10.000 mensen, waaronder natuurlijk veel kinderen. Rob Noordhoek is hier vrijwilliger en voorzitter van het bestuur. “Wij helpen mensen. Dat doen de dieren in feite ook. Ze hebben net als wij geen vooroordelen.”
Door Romain Groenen

“Samen met mijn collega’s ben ik als bestuursvoorzitter sinds augustus 2014 primair verantwoordelijk voor bestuurlijke taken”, vervolgt Noordhoek. “Daarnaast begeleiden en coachen we onze vrijwilligers en een aantal mensen dat bij ons komt in het kader van dagbesteding. We zijn dus zoals dat heet meewerkende bestuursleden. Grofweg besteden we als bestuur zeker zo’n 70 -75 uur per week aan onze werkzaamheden.” Noordhoeks belangrijkste taak is het onderhouden van externe contacten met onder andere de gemeente, leveranciers, sponsoren en scholen. Daarnaast ondersteunt hij vrijwilligers die (juridische) problemen met de gemeente of het UWV hebben of in de schuldensanering zitten. ”Dat is gelijk een belangrijke drijfveer voor mijn vrijwilligerswerk; sommige mensen hebben problemen die ze niet of nauwelijks alleen kunnen oplossen. Of ze dreigen door bijvoorbeeld vereenzaming nog verder in put te komen.”

Welzijn van vrijwilligers en dieren
De kinderboerderij is op een paar dagen per jaar na ‘s zomers elke dag open van 09.00 uur tot 17.00 en vanaf 1 oktober tot 16.00 uur. Dat betekent dat ongeveer 25/30 vrijwilligers en deels met hulp van stagiaires en pupillen van bepaalde instellingen moeten zorgen dat zowel mens als dier voldoende en toereikende zorg krijgen. “Dat is ook een beleidsdoelstelling van de gemeente Maastricht”, verklaart Noordhoek. “Dat betekent ook dat we veel tijd moeten besteden aan innovatie en nieuwbouw om aan de wet- en regelgeving te kunnen voldoen met betrekking tot het welzijn van onze vrijwilligers en dieren.”

Trots
“Onze vrijwilligers voelen zich nodig en dat zijn ze ook. Zonder een goed bestuur en voldoende vrijwilligers, subsidies, donaties en eigen inkomsten kan een kinderboerderij niet overleven. We vragen onze vrijwilligers daarom niet naar hun beperkingen, maar wat ze wel kunnen en wat zou ze graag bij ons willen doen. En een behoorlijk aantal mensen met een beperking vindt op onze boerderij een zinvolle dagbesteding van een of meerdere dagdelen per week. Ook vonden meerdere mensen mede dankzij onze ondersteuning en coaching weer een betaalde baan. Daar zijn we heel trots op. Daarnaast zijn we bijzonder trots dat we gemiddeld 1 keer per maand naar de kinderafdeling van het MUMC+ gaan met een deel van onze kleinere dieren. Kinderen die niet te ziek zijn komen in principe maandelijks -soms in bed- knuffelen met onze dieren. Dat levert meestal erg blije momenten voor de kinderen en hun ouders op”, besluit Noordhoek. “Dit alles geeft ons als bestuur ongelofelijk veel voldoening”.

Wil jij ook actief meedoen als vrijwilliger?
Dat kan. Maak op MaastrichtDoet.nl  een account en persoonlijk profiel aan. Hiermee kun je jezelf als vrijwilliger zichtbaar maken en kunnen organisaties die vrijwilligers zoeken je makkelijk vinden.  Of neem een kijkje op de vacaturepagina om vrijwilligersvacatures te zoeken.