Open navigatie

Dat we nu in de spotlights staan, betekent dat we dingen goed doen”

Jef van Thiel is een fanatieke vrijwilliger bij voetbalvereniging RKHSV-DBSV Heugem. Zijn doel: “de club laten groeien. En er meer van maken dan alleen een voetbalvereniging.” Voor zijn inzet kreeg hij 16 maart de Vrijwilligersprijs Sport. “Een mooie erkenning voor de club”, vindt hij. Jef vertelt over zijn vrijwilligerswerk, de stip op de horizon en het winnen van de prijs.

“Ik heb zelf altijd gevoetbald. Fanatiek. Winnen was altijd het doel. Toen mijn kinderen gingen voetballen, werd ik hier trainer. Bijzonder leuk om te doen. Maar het fanatieke heb ik wel anders leren inkleden. Het plezier in het spel werd het doel”, aldus Jef.

Woelig water
In de beginjaren was Jefs bedrijf sponsor van de club. “Ik leerde toen veel mensen kennen. Zo is het balletje gaan rollen. Voor ik het wist hoorde ik bij de ‘familie’. Ik kwam in een klankbordgroep, organiseerde toernooien en uiteindelijk werd ik voorzitter.” Die plek heeft Jef onder andere te danken aan zijn fanatisme. “Ik geloof in eerlijkheid en duidelijkheid. Als ik het ergens niet mee eens ben, geef ik mijn mening. In die tijd dreigde de club te moeten verhuizen naar Sportpark De Heeg. Daar was ik het niet mee eens. Het bestuur vroeg of ik aan de zijlijn wilde blijven staan of het gevecht mee wilde aangaan. Als voorzitter. Omdat de destijdse voorzitter ziek thuis zat. Ik heb met mijn vrouw overlegd en ik besloot ervoor te gaan. Ik had net mijn zaak verkocht, dus dat gaf ook meer speelruimte. Ik stelde wel als voorwaarde dat ik het maar voor een bepaalde tijd zou doen. Ik geloof in een houdbaarheidsdatum als het gaat over dit soort functies. Ik heb de kwaliteiten om de club door woelig water te loodsen. Maar een rustigere of ambitieuze zee vraagt om een andere kapitein.”

Manus-van-alles
Daarom legde Jef 1 maart het voorzitterschap ook weer neer. “De rust is wedergekeerd. Samen hebben we als club bereikt dat we op deze plek in Heugem kunnen blijven. We zijn 2 kunstgrasvelden rijker, het clubhuis is samen met Maastricht Sport verbouwd en de grasvoetbalvelden worden binnenkort opgeleverd. Het waren pittige tijden, maar we zijn er beter uitgekomen. Nu zijn we klaar voor volgende stappen. En daarin gaat iemand anders de club voor.” Maar dat betekent niet dat Jef de club verlaat. “Nee, zeker niet. Ik blijf. Als manus-van-alles. Ik draai kantinediensten, poets, organiseer mee toernooien. En ja, ik ben en blijf ook betrokken bij de doorontwikkeling die we nu willen en hopen te maken.”

Méér dan
Want de ambitie van de club liegt er niet om. “We willen meer zijn dan alleen een voetbalvereniging. Daar vragen de tijd en de omgeving ook om. Vroeger had je leden en sponsorden de groenteboer en de slager. Tegenwoordig zijn sponsoren verre van een vanzelfsprekendheid. Je moet ook wat te bieden hebben. En het is belangrijk om als vereniging de samenwerking op te zoeken. Plus je hebt ook een bepaalde verantwoordelijkheid voor je leden en de mensen in de omgeving.”

Verbinding
Daarom doet de kantine van de vereniging sinds kort iedere maandag dienst als huiskamer. “Het doel van die huiskamer is ontmoeting. Onder het genot van een kopje koffie komen mensen uit de buurt hier gezellig kaarten, kletsen of creatief bezig zijn.” En ook op andere manieren hoopt de club mensen een leuke middag te bezorgen en misschien wel uit een isolement te halen. Jef: “We voeren bijvoorbeeld gesprekken met verzorgingshuis La Valence. Een plan is om op zondag voor de wedstrijd van ons eerste elftal mensen van La Valence op te halen en hier te trakteren op een stukje vlaai en een live-voetbalwedstrijd.” Ook denkt de club na over samenwerking met andere sportclubs. “Het voetbalseizoen loopt van september tot mei zoiets. Dat van tennis van april tot september. Je zou dan kunnen denken over een soort van combi-abonnement.” De stip op de horizon is in elk geval een open sportpark. “Een plek, een vereniging die de buurt verbindt. Dat is de droom. En we zijn al een stuk op weg om die waar te maken.”

In de spotlights
Wat Jef met het prijzengeld gaat doen? “De kantine is pas opgeknapt. Het prijzengeld gebruiken we voor een luchtkoelingssysteem of airco in de kantine. Zomers kan het hier behoorlijk warm worden. We willen niet dat het zweet over je rug loopt bij een potje kaarten.” Jef benadrukt overigens met klem dat hij de prijs niet ziet als zijn verdienste. “Natuurlijk voel ik me vereerd en ik was enorm verpópzak, maar ik zie deze prijs écht als een verdienste van de club. Van alle vrijwilligers. Dat RKHSV-DBSV nu in de spotlights staat, betekent dat we dingen goed doen. En daar ben ik enorm trots op.”