Open navigatie

Jong en oud bij de Zonnebloem: leren van elkaar, lachen met elkaar

Voor een opdracht van haar studie ergotherapie maakte Senna de Wijs (21) kennis met de Zonnebloem. Een organisatie die mensen met een lichamelijke beperking koppelt aan vrijwilligers om regelmatig mee af te spreken of iets gezelligs te gaan doen. “Door corona zag ik hoe snel mensen vereenzamen en wat je hierin kunt betekenen als vrijwilliger. Daarom ben ik na mijn opdracht gebleven en zelf vrijwilliger geworden.”

Koffie, wandelen of WhatsApp

“Het beeld dat de meeste mensen hebben van de Zonnebloem is een organisatie die tripjes met ouderen maakt, maar het is veel meer”, legt Senna uit. “Zelf ging ik bijvoorbeeld een keer in de twee weken bij mijn gast op bezoek. We dronken dan een kopje koffie of gingen samen koken. Maar je kunt ook gaan wandelen of helpen bij het regelen van zaken. Op dit moment zit ik in de projectgroep beeldbellen. We leren vrijwilligers en gasten met WhatsApp omgaan en hoe beeldbellen werkt. Zo kunnen ze in deze coronatijd toch onderling contact houden.”

Doe wat bij je past

“Je doet uiteindelijk wat bij je past”, stelt Senna. “Als je vrijwilliger bij de Zonnebloem wilt worden, krijg je eerst een kennismakingsgesprek. Daarin wordt gekeken of je geschikt bent en wat je leuk vindt om te doen. Je hoeft geen zorgachtergrond te hebben, want het is niet de bedoeling dat we de mensen verzorgen. Bij de gasten wordt altijd gekeken wat hun interesses zijn. Zo wordt uiteindelijk een match gemaakt tussen vrijwilliger en gast. Wat je uiteindelijk gaat doen, spreek je samen af.” Het mooie aan haar vrijwilligerswerk vindt Senna dat ze de kwaliteit van leven van mensen verbetert. “Je weet dat je een bijdrage levert, je kunt echt iets betekenen, heel praktisch.”

Van elkaar leren

Bij de Zonnebloem werken voornamelijk oudere vrijwilligers, de jongeren blijven nog wat achterwege. En dat is jammer, aldus Senna. “De wisselwerking tussen verschillende leeftijden is juist leuk. Als jongere kun je oudere gasten echt iets leren. Over bijvoorbeeld het gebruik van de smartphone. Je kunt hun leven wat gemakkelijker maken door de technische mogelijkheden van tegenwoordig. Anderzijds hebben zij natuurlijk veel meegemaakt en levenservaring. Daar leer ik weer van.” Er ontstaan ook bijzondere situaties. Om beeldbellen wat bekender te maken onder de gasten, was ze betrokken bij het maken van een promotiefilmpje. “Dat was echt geweldig. De gast die meewerkte was helemaal onder de indruk. Ze zei: ‘Zoiets maak je normaal nooit mee!’ Ze voelde zich een echte filmster.”

Net als Senna vrijwilliger worden bij de Zonnebloem? Bekijk de vacature. Of, neem dan contact op via het algemene nummer van de Zonnebloem: 076-5646464 of kijk op de website waar jouw regionale afdeling zit.

Maud van de Zonnebloem legt uit waarom de Zonnebloem ook op zoek is naar jou!