Open navigatie

Koken als vrijwilligerswerk: ‘Ik voed de wereld’ – Het verhaal van Natascha

Natascha Overhof is kok en geeft geregeld kookcursussen. Toen In de Rooden Leeuw vijf jaar geleden koks zocht, was ze meteen geïnteresseerd. “Ik vind koken heel leuk en deel graag uit. ‘Ik voed de wereld’, riep ik wel eens. Mijn kinderen zaten destijds in de puberteit en ik wilde ze leren dat je niet alleen betaald werk hoeft te doen.”

Alle aandacht

Een keer in de maand verzorgt Natascha het eten voor Samen aan Tafel, een van de activiteiten aan de Bogaardenstraat in Maastricht. In de Rooden Leeuw is een centrum voor spiritualiteit, inspiratie, bewustwording, ontmoeting en zingeving. Bezoekers komen er bijvoorbeeld voor zen-meditatie, mandala tekenen of om gezellig samen te eten. “Afhankelijk van het aantal bezoekers kook ik thuis of in de keuken van In de Rooden Leeuw. Tijdens het kerstdiner of de teamdagen moet ik soms wel eens voor 140 mensen koken. Dan bereid ik alles voor in mijn kookstudio. Daar heb ik alle aandacht voor het eten en hoeven we het ter plekke maar af te maken en op te dienen.” Het voordeel van het koken bij In de Rooden Leeuw vindt ze het contact met de mensen. “Soms kom ik extra wat eerder, zodat ik de mensen van het inloopuurtje nog even spreek. Voor mij is dat prima te combineren met mijn andere werk.”

Persoonlijke groei

“En de andere vrijwilligers zijn ontzettend leuk”, gaat ze verder. “Een van de collega’s was vroeger wat schuw en wilde niet te veel stress. Inmiddels werkt hij geregeld samen met de kok. Dat is het mooie aan vrijwilligerswerk: er is ruimte voor persoonlijke groet.” Natascha is ervan overtuigd dat wat je geeft, bij je terugkomt. Je geeft, omdat je te geven hebt. “Dat past bij mij en bij In de Rooden Leeuw. Zij kijken bij hun vrijwilligers wat ze komen brengen en wat ze willen komen halen. En dat laatste kan ook zijn dat je je beter over jezelf gaat voelen. Dat is prima.”

Fruit, groente en een knuffel

Natascha geniet van het koken, maar eveneens van de bijzondere ontmoetingen In de Rooden Leeuw. “Zo kwam ik hier altijd een tante tegen van mijn ex-man. Dan zei ze: ‘Ach kind, ben je er weer’ en kreeg ik een heerlijke knuffel.” Tijdens de eerste coronagolf deed ze mee aan de Vitamine C-actie van Ki van de Ven: fruit en groenten uitdelen aan ouderen, verplegend en verzorgend personeel, en minderbedeelden. “De horeca was dicht en Samen aan Tafel lag stil. We hebben toen de vaste deelnemers potjes soep gebracht. Dat vonden ze geweldig.”

Vrijheid, verrijking en voldoening

Het voordeel van vrijwilligerswerk is wat Natascha betreft de vrijheid die ze krijgt. “Behalve de tijden en het budget kan ik zelf bepalen wat ik maak. Natuurlijk hou ik rekening met de bezoekers, veel mensen houden van soep. Maar ik maak ook wel eens een aparte salade of een lekker vegetarisch gerecht. In de Rooden Leeuw ontmoet ik veel verschillende mensen. Dat is een ontzettende verrijking. Die mensen zou ik normaal misschien niet tegenkomen.”

Ze haalt er ten slotte veel voldoening uit. “Je hoeft niet overal geld voor te krijgen. Soms is die energie-uitwisseling meer waard: dankbaarheid van anderen en de contacten die je hebt. Ik zie dat mijn kinderen nu anderen helpen, de hond uitlaten, de boodschappen betalen als iemand even krap zit. Dat is het mooie aan vrijwilligerswerk: je kunt jouw kwaliteiten inzetten zoals jij dat wil.”

 

In de Rooden Leeuw is op zoek naar koks en gastpersonen voor Samen aan Tafel. Bekijk de vacature.  Interesse of aan de slag als vrijwilliger voor een andere activiteit? Neem dan contact op met Rasa de Zanger op 043-3500625 (maandag, donderdag en vrijdag) of stuur een mailtje naar centrum@roodenleeuw.nl

Rasa legt uit waarom in de Rooden Leeuw ook op zoek is naar jou!