Open navigatie

“Ik geniet als ik een kind zie genieten”

Gezinnen met langdurig zieke kinderen even laten ontsnappen aan de zorgen. Dat wil Stichting de Knoevel bereiken met de verwendagen die ze organiseren. Harrie Alken is 1 van de medeoprichters en coördinator van de stichting. Ondanks dat het een redelijke drukke vrijwilligersbaan is, zou Harrie het werk voor geen goud willen missen. Zijn drijfveer? “Ik geniet als ik een kind zie genieten. Een glimlach is onbetaalbaar.”

In de ijskast
“Ik doe dit werk nu zo’n 12 jaar. Een dag lang proberen we de zorgen rondom het zieke kind even in de ijskast te zetten. Op basis van de interesses van het kind en het gezin organiseren we een hele dag vol verrassingen. We pikken ze ’s ochtends op. We ontbijten, doen leuke dingen en sluiten de dag af met een diner. Soms sturen we gezinnen er een weekendje op uit. Op onze website www.stichtingdeknoevel.nl vind je de verhalen.”

Knoevelevenementen
Naast persoonlijke verwendagen organiseert de stichting ook jaarlijks Valkenburg Knoevelstad. “Daar nodigen we alle gezinnen voor uit. Samen met de gezinnen halen we ook ieder jaar de kerstman met de trein op in Valkenburg en brengen hem dan naar het Vrijthof. En we gaan ieder jaar met de kleintjes naar Sinterklaas aan de Maas.”

Een party
Sponsoren, maar ook een jaarlijkse Knoevelparty in Kaffee Abrahamslook in Maastricht en een kerstwensboom op het Vrijthof tijdens Magisch Maastricht zorgen voor de financiële middelen. “Tijdens de Knoevelparty treden populaire Maastrichtse artiesten gratis op om geld in te zamelen voor onze stichting.”

Een bijzondere hobby
Harrie beheert de financiën. Daarnaast coördineert hij, organiseert hij de verwendagen mee, vult hij de website en facebookpagina en verzorgt hij de administratie. “Ja, ik ben er redelijk druk mee. Iedere dag toch wel een paar uurtjes. Maar ik ben gepensioneerd en heb er de tijd voor. Het is een bijzondere hobby. In ieder geval een die me meer energie oplevert dan ik erin steek. Het is waardevol om iets voor andere mensen te kunnen betekenen. En de gezinnen houden er prachtige herinneringen aan over. Daar doe ik het voor. De dagen leggen we trouwens ook in beeld vast. Na afloop krijgen de gezinnen een fotoreportage en een videoverslag van de dag.”