Open navigatie

WINNAAR VRIJWILLIGERSPRIJS CATEGORIE ZORG 2023

Vrijwilliger met hart en ziel: Dyon de Vreede ‘Be Meaningful’

Dyon de Vreede verdiende de Vrijwilligersprijs met alles wat hij doet voor hartpatiënten. Zijn bijzondere levensverhaal heeft gezorgd voor een enorme inzet en positieve instelling.

Help andere mensen waar het kan
Dyon had als klein kind allerlei klachten. Hij was bijvoorbeeld veel sneller moe dan andere kinderen. Pas toen hij 4 was, bleek dat hij was geboren met vier hartafwijkingen. Hij werd pas op zevenjarige leeftijd hieraan geopereerd. Weinig artsen durfden de zware operatie bij zo’n klein kind aan destijds. De riskante ingreep ging gelukkig goed en daarna kon hij wel als een ‘gewoon gezond kind’ opgroeien. “Ik kon eindelijk gewoon mee spelen, tennissen!” vertelt de vrolijke Dyon. Toen hij ouder was, ging Dyon werken in het café van zijn ouders, Café de Vreede op de Markt. Familie de Vreede had naast het café een vakantieverblijf. De ouders van Dyon hadden natuurlijk veel meegemaakt met een ziek kind. Zij wisten als geen ander hoeveel zorgen de ouders van een hartpatiënt kunnen hebben. “Mijn vader en moeder wilden graag iets doen voor andere hartpatiënten en hun familie. Daarom stelden ze hun vakantieverblijf beschikbaar aan de Maastrichtse Hartstichting. Kinderen konden hier revalideren na een hartoperatie en genieten met hun dierbaren.”
Dit was de kiem voor de levensinstelling van Dyon. Hij kreeg van zijn ouders mee “help andere mensen waar het kan”. Dit zou later leiden tot zijn lijfspreuk ‘Be meaningful!’

Een ongelukje zit in een klein hoekje, geluk in de rest
Dyon groeide verder op als een gezond kind. Hij werkte in het café, ontmoette zijn vrouw en in 2002 werd hun zoon geboren. Maar toen sloeg het noodlot toe op 32-jarige leeftijd. Op weg naar zijn werk stortte hij in elkaar op staat. Het was een acute hartstilstand. “In het ziekenhuis bleek dat mijn hartklep versleten was en dat ik hartritmestoornissen had. Na al die jaren moest ik weer onder het mes“ Hij kreeg een nieuwe hartklep en ICD (een pacemaker die ook ingrijpt bij gevaarlijke hartritmestoornissen). “Door stress minimaal te houden en met aangepast werk had ik een redelijk normaal leven” vertelt Dyon verder. “Helaas kreeg ik 5 jaar later weer klachten. Daarna kreeg ik twee metalen hartkleppen en werd ik afgekeurd. Ik moest helaas stoppen met mijn passies, zoals werken in het café en intensief sporten.” Dyon had toen al het positieve levensmotto Een ongelukje zit in een klein hoekje, geluk in de rest. Hij besloot te kijken naar wat wèl nog kon. Met volle overgave begon hij zich in te zetten voor de medemens.

Ervaringen delen en steun bieden
“Ik meldde me aan als vrijwilliger bij het Hart- en Vaatcentrum van het ziekenhuis in Maastricht. Ik help op allerlei manieren andere hartpatiënten. Al gauw werd ik ook uitgenodigd om mijn verhaal te vertellen op scholen en bij instanties. Ik ben gelukkig als mijn ervaringen mensen steun kan bieden” zegt Dyon vol passie.
Zo werd hij ook ambassadeur bij het Hart en vaat onderzoeksfonds van de Health Foundation Limburg, dit is een onderzoeksfonds voor alle hart- en vaatziektes.

“In 2011 startte ik, samen met 2 verpleegkundigen van MUMC+, het eerste Nederlandse Hart- en Vaatcafé. Sindsdien organiseren Marlies, Bianca en ik regelmatig een bijeenkomst van dit lotgenotencafé. Het is een plek waar mensen ervaringen kunnen delen. Ook zijn er speciale gastsprekers. Ik hoop dat dit nog lang zal bestaan, zodat mensen steun bij elkaar kunnen vinden.“
Dyon helpt ook actief mee aan andere evenementen van de Health Foundation Limburg. “Zij organiseren bijvoorbeeld Loop met je dokter, Muziek uit het Hart en de Nacht van het Hart. “ En Dyon organiseerde samen met Chris Bernaards en Frans Theunisz de Nacht vaan ’t Hart. “Dit was een avond met de subtitel ‘vier het leven’. Het was een mooie avond vol Maastrichtse artiesten en interessante sprekers. Er is toen 5.500 euro opgehaald voor dit prachtige fonds.” Op 17 juni 2023 is er weer een Midzomernach vaan ’t Hart. 

Beleef en heb lief
“Ik werd ontzettend verrast en vereerd door de nominatie en de prijs” vertelt Dyon trots. “Ik had het echt niet verwacht! Maar ik ben hartstikke trots op alles wat we organiseren. Het is mooi om mensen met elkaar in contact te brengen of ze steun te geven. Ik hoop dit nog lang te kunnen doen. Graag motiveer en inspireer ik andere mensen.” Als boodschap aan andere mensen wil hij meegeven: “Vrijwilligers zijn heel hard nodig. We leven in een individuele maatschappij maar ik zeg graag: beleef en heb lief! Laat je geluk niet afhangen van externe factoren. Mijn drijfveren zijn dankbaarheid, tevredenheid, respect humor en liefde. Breng een beetje zorg en geluk voor anderen.”