Open navigatie

Plezier als belangrijkste drijfveer voor vrijwilligerswerk

Zelf plezier hebben met het maken van muziek, daarmee ook de samenleving te dienen en als leuke bijkomstigheid het behoud van blaasmuziek als onderdeel van de Limburgse cultuur. Met het vrijwilligerswerk dat Joop Kuiper doet, slaat hij 3 vliegen in 1 klap. Joop is bestuurslid van de Koninklijke Harmonie Ster van Maastricht 1825. Zijn speciale aandachtsgebieden zijn pr en jeugdbeleid. Hoe hij invulling geeft aan zijn vrijwilligerswerk en wat hem drijft, lees je in dit artikel.

Mooie momenten

“Ik heb in mijn leven mogen meemaken dat het bespelen van een instrument veel mooie momenten kan opleveren. Onze concertreis van een paar jaar geleden naar Lourdes was daar een prachtig voorbeeld van. Zo speel je voor een grote groep ernstig zieke mensen voor het hospitaal en plots sta je tussen Spaanse verplegers en verpleegsters die een verloving willen vieren om half twaalf ’s avonds.”

Plezier

Dat plezier van muziek maken, gunt hij iedereen. Sinds zijn pensionering geeft Joop vorm aan het muziekonderwijsproject van de harmonie, basisschool Sint Oda en vhbo-school Bonnefantencollege. “Mijn kennis van de trompet en het bespelen ervan wil ik graag overdragen op de jeugd. Zodat zij de kans krijgen om een instrument te bespelen en te ervaren hoe het voelt om onderdeel te zijn van een orkest. Niks zo mooi om mee te maken dat jongeren zo’n kans krijgen en die ook met beide handen aangrijpen. Ja, daar doe je het voor.”

De prijs

Hoeveel tijd hij erin steekt? “Woensdagsavond is de wekelijkse repetitie van het opleidingsorkest, de drumband en harmonie. Dus daar ben ik meestal aanwezig. 1 keer per maand is er een bestuursvergadering en verder ben ik met het uitvoeren van mijn taken ongeveer 1 dag per week kwijt. Daarnaast geef ik dinsdagmorgen of -middag les op school.”