Open navigatie

Dat verdient een lintje!

Overal in Nederland zetten mensen zich in voor de samenleving. Meestal doen ze dat onopvallend en op de achtergrond. Maar deze personen zouden best eens in het zonnetje mogen worden gezet. Ken jij zo iemand, en vind je dat deze persoon publieke erkenning verdient?  De meest waardevolle waardering voor hem of haar is het toekennen van een onderscheiding of ‘lintje’.

Wat is een Koninklijke onderscheiding?
Een Koninklijke onderscheiding wordt ook wel ’lintje’ genoemd. Het is namelijk een medaille die gedragen wordt aan een lint. Zo’n onderscheiding wordt uitgereikt in naam van de Koning. Het is eigenlijk een koninklijk schouderklopje voor iemand die iets bijzonders heeft gedaan voor de Nederlandse samenleving.

Wanneer krijg je een lintje?
Iedereen in Nederland kan een lintje verdienen. Hoe? Door iets bijzonders te doen voor de samenleving, bijvoorbeeld als vrijwilliger. Vrijwilligers die zich vijftien jaar of langer inzetten, bijvoorbeeld op het gebied van sport, kunst, cultuur, de kerk, pleegzorg enz. kunnen een lintje verdienen.

Hoe vraag je een lintje aan?
Als je iemand kent die bijzondere dingen doet voor Nederland, dan kun je voor hem of haar een lintje aanvragen. Iedereen mag zo’n lintje aanvragen voor elke gewenste kandidaat. Het startpunt is de medewerker van de gemeente

Aanpak bij aanvragen in Maastricht
Wilt u iemand voordragen voor een Koninklijke onderscheiding?
– Vul het Voorstelformulier voor een Koninklijke onderscheiding in
– Mail het ingevulde formulier samen met een motivatie en ondersteuningsbrieven naar lintjes@maastricht.nl

Tijdig voordragen
De procedure neemt veel tijd in beslag. Vraag de onderscheiding daarom tijdig aan.
– Uitreiking tijdens lintjesregen
Voor de lintjesregen (de laatste werkdag voor de verjaardag van Zijne Majesteit de Koning) dient het voorstel ongeveer 10 maanden eerder bij de gemeente binnen te zijn (dit verschilt per gemeente).
– Uitreiking tijdens tussentijdse gelegenheid
Wilt u de onderscheiding tijdens een tussentijdse gelegenheid laten uitreiken? Bijvoorbeeld bij het afscheid van een vrijwilliger? Vraag de onderscheiding dan minimaal 6 maanden van tevoren aan.

Meer lezen en handige links:
Lintje aanvragen in Maastricht
Veel gestelde vragen (en antwoorden)
website lintjes.nl
Brochure Lintje aanvragen ere-wie-ere-toekomt-2014