Open navigatie

WINNAAR VRIJWILLIGERSPRIJS CATEGORIE VEILIGHEID 2023

 

“Kinderen moeten zich veilig voelen in het verkeer”

Onze Ster van Maastricht 2023 Astrid Voncken is van onschatbare waarde als vrijwilliger voor de Verkeersveiligheidsgroep Maastricht (VVGM).

Astrid en de andere 10 vrijwilligers van deze stichting zorgen voor veel verkeersactiviteiten. Ze regelen fietsexamens bij basisscholen. Er zijn opfriscursussen voor oudere automobilisten. Ze geven verkeerslessen voor Oekraïners. “Het is belangrijk dat zij ook de verkeersregels van Nederland leren kennen”, legt Astrid uit. “En dat zij oefenen met veilig fietsen.”

Kapotte fietsverlichting?
En er zijn regelmatig fietsverlichtingsacties. De leden van de Verkeersveiligheidsgroep spreken bijvoorbeeld studenten bij de universiteit aan. Als hun fietslichten kapot zijn, kunnen ze direct gerepareerd worden! Zo is de drempel laag om het probleem meteen op te lossen. Verder werkt de groep wel eens mee aan controles op fietsverlichting en worden ze vaak benaderd om mee te denken over verkeersveiligheid.
Sinds 2022 is Astrid heel actief binnen de verkeersgroep. “De toenmalige voorzitster werd toen ongeneeslijk ziek. Zij regelde heel veel. Toen dit weg viel, besloten wij als groep de taken over te nemen en door te gaan.” Astrid zorgde er voor dat er veel zaken weer op de rit kwamen. En nam ondersteunend werk over.

Fietsen geeft vrijheid
De grootste drijfveer van Astrid is de verkeersveiligheid van kinderen. “Ik vind het heel belangrijk dat kinderen op een veilige manier aan het verkeer kunnen deelnemen”, vertelt ze. “Het is zo fijn als kinderen vol zelfvertrouwen op de fiets zitten. Fietsen geeft vrijheid!” Ze hoopt dat de VVGN nog veel activiteiten kan uitvoeren. Vooral voor de jeugd, om de verkeersveiligheid te bevorderen.

Overvallen en trots
“Met de prijs werd ik ontzettend verrast en overvallen. Ik voel me vereerd. Iedereen van de VVGM is zeer trots op de prijs en op onze werkzaamheden.” Bescheiden vertelt Astrid dat iedereen binnen de club gelijk is en dat eigenlijk alle leden de prijs hebben verdiend. Met het geldbedrag die bij de prijs hoort ziet Astrid wel mogelijkheden. “We zouden wel wat grotere projecten willen doen.. zaken die wat meer geld kosten. Voor sommige activiteiten kunnen we geen tegemoetkoming krijgen van de gemeente bijvoorbeeld. Een geldbijdrage kan ons dus hierbij wel helpen.”

Draag jij ook een steentje bij?
“Vrijwilligerswerk geeft veel voldoening” vertelt Astrid. “Als we complimenten krijgen van scholieren of leraren bijvoorbeeld. Het is fijn om van anderen te horen dat je werk gewaardeerd wordt.” Wil jij ook die voldoening? Iets betekenen voor de verkeersveiligheid? De stichting zou graag nog wat nieuwe vrijwilligers verwelkomen. Misschien kun je een keer een middag of ochtend komen helpen? Samen kunnen jullie ervoor zorgen dat basisschoolleerlingen op een veilige manier aan het verkeer kunnen deelnemen.

Meer informatie?
Kijk op de Facebookpagina van de Verkeersveiligheidsgroep of mail naar vvgmaastricht@gmail.com