Open navigatie

Appeltjes van Oranje 2023

Voor de 21e editie van de Appeltjes van Oranje is het Oranje Fonds op zoek naar succesvolle buurtinitiatieven die buurtbewoners écht met elkaar verbinden. Initiatieven voor en door buurtbewoners, die contact stimuleren tussen buren die elkaar niet vanzelfsprekend ontmoeten, bijvoorbeeld omdat hun leefwerelden niet overlappen.

Dé prijs voor sociale projecten 
Jaarlijks reiken het Oranje Fonds de Appeltjes van Oranje uit aan drie sociale projecten in Nederland en de Cariben. Initiatieven die zich inzetten voor een samenleving waarin niemand er alleen voor staat. Daarbij staat ieder jaar een ander thema in de spotlights.

De prijs, voor elk van de drie winnaars, bestaat uit een bronzen beeldje dat is ontworpen en gemaakt door Prinses Beatrix en een geldbedrag van € 25.000,=. Het geld kan vrij worden besteed binnen de doelstelling van het winnende initiatief. Ieder jaar reikt Koningin Máxima de drie Appeltjes van Oranje uit op Paleis Noordeinde. In lustrumjaren overhandigt Koning Willem-Alexander de prijs.

Thema 2023: Bruggenbouwers in de buurt
Bruggenbouwers in de buurt is het thema voor 2023. Verbondenheid tussen mensen is cruciaal voor het realiseren van een betrokken samenleving, waarin buurtbewoners omkijken naar elkaar en naar hun buurt. Sociale relaties in buurten zijn een vangnet voor iedereen die dat nodig heeft. En vormen een belangrijke basis voor de aanpak en preventie van problemen als eenzaamheid, armoede en tegenstellingen tussen mensen.

Gelukkig zijn er veel initiatieven waar buurtbewoners zich inzetten om mensen bij elkaar te brengen en verschillen weten te overbruggen. Door bruggen te bouwen versterk je sociale relaties in een buurt, ontstaat er meer onderling begrip en voelen mensen zich meer thuis in hun buurt. Daarom wil het Oranje Fonds in 2023 bruggenbouwers in de buurt in het zonnetje zetten!

Hoe doe je mee?
Om kans te maken op een Appeltje van Oranje, kunnen organisaties en projecten zichzelf aanmelden. Dit kan van 16 januari tot en met 24 februari. Nederlandse initiatieven kunnen zich inschrijven via www.mijn.oranjefonds.nl. Log in met je account of maak een nieuw account via de knop ‘’Registreren’’
Na het inloggen kies je voor de Appeltjes van Oranje op het startscherm om naar het aanmeldformulier te gaan.
Hier lees je aan welke criteria je moet voldoen.

Meer informatie
Op de website van het Oranje Fonds vind je meer informatie, antwoorden op de meest gestelde vragen, info over het thema bruggenbouwers en meer.