Open navigatie

Wat kun jij als vrijwilliger doen tegen kindermishandeling?!

Beweging Limburg tegen Kindermishandeling
Week tegen Kindermishandeling 14 t/m 21 november 2022

Als vrijwilliger kun je regelmatig te maken hebben met kinderen en hun ouders. Of je nu werkt bij de voetbalclub, de scouting of de toneelvereniging, soms kun je het vermoeden hebben dat er iets aan de hand is met een kind thuis. Wat kun je doen als je je zorgen maakt over de veiligheid van een kind?

Huiselijk geweld en kindermishandeling
Iedereen heeft recht op een veilig thuis. Helaas komen huiselijk geweld en kindermishandeling vaak voor. Bij huiselijk geweld is er altijd sprake van een afhankelijkheidsrelatie. Dit geweld wordt gepleegd door iemand uit de huiselijke kring van het slachtoffer. Van kindermishandeling is sprake als liefde, aandacht en een goede verzorging ontbreken. Maar ook als een kind door ouders of verzorgers wordt gepest, uitgescholden, geslagen of seksueel misbruikt. Kindermishandeling vindt meestal thuis plaats maar kan ook op andere plekken gebeuren zoals op school of de sportclub. Dit kan blijvende psychische of lichamelijke schade veroorzaken.

Gratis onlinecursus ‘Zorgen over een kind, en nu?’
Voor vrijwilligers is er gratis een cursus beschikbaar waarin je tips krijgt om signalen beter te herkennen en hoe je met lastige situaties om kunt gaan.

Wat leer je in de cursus?

  • Welke stressvolle ervaringen kinderen (thuis) kunnen meemaken. Waarschijnlijk kom je erachter dat het om meer kinderen gaat dan je denkt!
  • Je kunt beter herkennen wanneer het niet goed met een kind. Lastig gedrag kan juist een behoefte zijn naar aandacht.
  • Je verandert de thuissituatie van een kind niet, maar je weet hoe jij een eerste schakel kunt zijn. Zodat een kind de hulp krijgt die het nodig heeft.
  • Hoe je kinderen die het moeilijk hebben kunt steunen, aan de hand van voorbeelden en praktische tips.
  • Wat je kunt of moet doen als een medevrijwilliger over de grens gaat bij een kind. En hoe zorg je ervoor dat de kinderen bij jullie veilig zijn.

Aanmelden
Vrijwilligers kunnen zichzelf via www.augeo.nl/vrijwilligers aanmelden voor de online cursus. In de cursus zien zij voorbeelden van vrijwilligers die kinderen tegenkomen met wie het thuis niet goed gaat. Ook vertellen ervaringsdeskundigen wat een vrijwilliger voor hen heeft betekend. Ook krijg je tips en kun je oefenen via (animatie)video’s en interactieve vragen en opdrachten.

Twijfel of overleggen?
Bel met 0800-2000 of start een chat via veiligthuiszl.nl bij twijfel of als je wil overleggen wat te doen in geval van huiselijk geweld.
Voor meer tips over wat te doen in geval van (verschillende vormen van) huiselijk geweld. Kijk op www.veiligthuiszl.nl