Open navigatie

Burgerbegroting Maastricht

Tijdens de derde editie van Burgerbegroting Maastricht kunnen inwoners projecten indienen binnen 4 thema’s en is in totaal bijna € 800.000 budget beschikbaar. Het totale budget is verdeeld over 4 thema’s.

Wat is Burgerbegroting Maastricht?
Bij een burgerbegroting beslis jij samen met andere inwoners over de besteding van overheidsgeld.

De definitie van een Burgerbegroting
“Een burgerbegroting is een georganiseerd proces waarin inwoners van een bepaald gebied (zoals een gemeente) samen bepalen welke onderwerpen en vraagstukken ze belangrijk vinden, waar ze in willen investeren, welke oplossingen en innovaties ze waardevol vinden, en welke eindkeuzes ze maken.”
De macht ligt écht bij jou en de andere deelnemers: inwoners van Maastricht. Keuzes die eerst in het gemeentehuis gemaakt werden, maak jij nu samen met een groep andere inwoners, tijdens de Burgerbegroting. Iedereen mag meedoen en is welkom! Of je nou één keer komt of vaker, jouw mening telt.

Thema’s en budgetten

  1. Kunst, cultuur en verenigingsleven in de buurt € 185.000
  2. Samen sterker € 230.000
  3. Vergroenen van de buurt € 280.000
  4. Sporten en bewegen in de buurt € 103.452

Nieuw in 2024
Een aantal zaken zijn na een terugblik op de eerste twee edities veranderd. De thema’s en themabudgetten voor 2024 zijn al vastgesteld. Hierdoor zijn er minder events. Ook komt er een makkelijker proces voor het indienen van projectvoorstellen in het nieuwe digitale subsidieloket van de gemeente. Daarnaast wordt gewerkt aan meer aandacht voor de Burgerbegroting in wijken waar tot nu toe weinig tot geen projecten zijn ingediend en wordt gestreefd naar een meer diverse groep indieners. Naast stemmen tijdens het fysieke slotevent, kunnen inwoners online gaan stemmen op de ingediende projecten. Een uitkomst voor mensen die geen tijd hebben om aan te sluiten bij het slotevent, maar wel graag meebeslissen. Al deze aanpassingen hebben geleid tot een aangepast reglement. Download het regelement

Indienen van projecten
Inwoners van Maastricht kunnen projecten voor de derde editie van de Burgerbegroting indienen tussen 19 augustus en 15 september 2024. Begin 2025 volgt online stemmen en een fysiek slotevent. Alle stemmen samen bepalen welke projecten in 2025 uitgevoerd gaan worden.

Meer info
Kijk voor meer informatie op de website burgerbegroting Maastricht