Open navigatie

Vrijwilligerswerk in Wolder: ‘Dat teamgevoel, daar doe ik het voor’

De bewoners van Wolder en Campagne krijgen een keer in de twee maanden de Aangenaam op de deurmat. Hét blad van hun wijk. Prachtig vormgegeven én digitaal terug te vinden op de website aangenaamwoldercampagne.nl, allemaal dankzij Harrie Kerckhoffs. “Samenwerking heb ik altijd belangrijk gevonden. Tijdens mijn werk en nu – na mijn pensioen – bij mijn vrijwilligerswerk.”

‘Mensen weten ons te vinden’
Wetenswaardigheden over de reconstructie van de Tongerseweg, een verhaal van een ondernemer in coronatijd en nieuws over het vrouwenvoetbal van Leonidas-W. Bladerend door de Aangenaam ben je meteen helemaal op de hoogte. “Mensen weten ons tegenwoordig te vinden met verhalen”, vertelt Harrie trots. Op de pagina over Gemeente Maastricht staan niet alleen de ‘obligate’ nieuwtjes, maar ook de petitie van de speeltuintjes. De betrokkenheid is groot onder de buurtbewoners.

Opleidingen
Vlak voor zijn pensioen, nu 12 jaar geleden, had Harrie nog wat opleidingsbudget over. “Ik wilde geen opleiding meer volgen die ik in mijn werk kon gebruiken, ik ging immers bijna weg. Dus toen heb ik een cursus InDesign gevolgd.” Een vormgevingsprogramma, perfect voor bijvoorbeeld de Aangenaam. Daarna volgden nog meerdere opleidingen. Websites bouwen, videobewerking. Harrie draait er zijn hand niet voor om. “Toen ik met pensioen ging, kreeg ik natuurlijk meer tijd. Zo’n 9 jaar geleden zochten ze vrijwilligers bij Aangenaam en zo ben ik erin gerold.”

Praatjes
Met de komst van pensioen en tijd, kwam er ook een hond in huis. Een kruising van een labrador met een bordercollie, dus er moet elke dag flink gewandeld worden. “Daardoor krijg je veel contact met mensen, maak je hier en daar een praatje en leer je je wijk echt kennen. Ik ben geboren in Meerssen, maar we wonen hier erg graag.” Er is inmiddels een buurtWhatsApp-groep opgericht. “Er was in het verleden wat drugsoverlast in de buurt. Dan is zo’n WhatsApp-groep wel prettig. De wijkagent was destijds nauw betrokken.”

Blije buren
Een ander, wat vrolijker initiatief is de Blije Buren Hulp. “Dat is een telefoonnummer waar mensen terechtkunnen met klusjes waar ze burenhulp bij kunnen gebruiken. Een lekkende kraan, even wat boodschappen doen. Met name in Campagne wordt daar veel gebruik van gemaakt. Ik denk dat het in Wolder wat meer vanzelfsprekend is dat je je buren af en toe om hulp vraagt. Daarnaast is er in beide wijken sprake van eenzaamheid en hebben mensen schroom om hierover te praten.” Door de Blije Buren ontstaat er hopelijk wat meer contact.

Netwerk
De lijst van initiatieven en evenementen van Aangenaam Wolder en Campagne gaat maar door. De inmiddels beroemde Kribkestocht, de kunstroute Artisjiek, een tweejaarlijkse vlooienmarkt. Door corona werd helaas alles verzet. “Er gaat altijd enorm veel tijd in zitten en dan wil je wel zeker weten dat het door kan gaan.” Het blad Aangenaam kon ondanks de lockdowns gewoon doorgaan. “De verhalen bleven gelukkig komen.” Dankzij zijn vrijwilligerswerk heeft Harrie een flink netwerk opgebouwd. “Toen ik zag dat er een mooie boombank door Limburgs Landschap werd geplaatst hier verderop, heb ik ze gebeld en gevraagd of we ook zo’n bank konden krijgen bij het veldkruis dat we als stichting onderhouden. Dat kon!” lacht hij tevreden.

Wensen voor Wolder
En dan belt de wethouder ineens met de mededelingen dat Harrie de vrijwilligersprijs heeft gewonnen. “Ik dacht eerst ‘hoezo ik?’. We zijn met een hele club betrokken mensen. Sommigen werken nog steeds en stoppen er desondanks veel tijd in. Dat teamgevoel, daar doe ik het voor. We doen het echt samen.” Hij heeft nog wel wat wensen voor Wolder en Campagne. “We kunnen bijvoorbeeld een aggregaat gebruiken voor de kribkestocht straks, maar uiteraard moeten de plannen eerst met het bestuur worden besproken. Als ik Wolder en Campagne iets gun dan is het dat mensen elkaar nog meer gaan opzoeken. Meer openheid naar elkaar. Of je hier nu al je hele leven woont of pas bent verhuisd.”