Open navigation

Begeleiders voor jonge natuurenthousiastelingen

Branch
Nature / environment
Youth from 13 years old
Activity
Coordinating and organizing
Education
Not applicable
Language
Both
District
Other
Hours per week
from 2 hours per week

NatuurGluren

NatuurGluren is een unieke manier om de "ongeziene natuur zichtbaar te maken": vogels in hun nestkastjes, bevers en vossen die 's nachts rondlopen:, gebeurtenissen uit andere seizoenen. Via een QR-code vertellen we verhalen in woord en beeld aan bezoekers van Tapijn via hun smartphone.

We doen dat omdat we vooral jongeren de magie van de natuur uit de eerste hand ervaren, en een band creëren met de natuur en de aarde. Dat motiveert hen om te gaan helpen klimaat en biodiversiteit te beschermen. We richten ons daarbij vooral op jongeren die weinig of niet met natuur in contact komen omdat we het draagvlak voor de natuurproblematiek willen vergroten. Want het is hun wereld die in gevaar is.

We gebruiken sociale media om aandacht te trekken voor NatuurGluren en mensen te verleiden naar Tapijn te komen.

NatuurGluren begon in 2016 met een initiatief van Stadsnatuur Maastricht/IVN,  Gemeente Maastricht,  Universiteit Maastricht, TapijnTuin, CNME en Daalhoeve. Met de hoofdprijs uit "Stadsgoud", een prijsvraag uit 2017 van de Elisabeth Strouve Stichting, steun van de gemeente en UM kon NatuurGluren ontwikkeld worden door een team vrijwilligers van IVN en Huygen Installatieadviseurs. Nu bouwt een klein, maar groeiend team, NatuurGluren uit onder de vlag van het Centrum voor Natuur- en MilieuEducatie (CNME).

Address

Contact
Rob Jansen
0616778387
rob.jansen@jekerpmc.nl

NatuurGluren zoekt mensen die van natuur èn jonge mensen houden. Vind je het leuk om gemotiveerde jonge mensen – middelbare scholieren, studenten – te begeleiden en vind je het belangrijk om nog jongere mensen de magie van de natuur te laten ervaren? Dan willen wij bij NatuurGluren graag kennis met je maken.

NatuurGluren laat jongeren de magie van de natuur uit de eerste hand ervaren. We doen dat op Tapijn omdat daar Verrassend veel natuur is en er veel kinderen met hun (groot)ouders komen die zelden in de buitennatuur komen.

Wat zoeken wij?

  • Liefde voor natuur; een beetje kennis is meegenomen;
  • Enthousiasme voor het werken met jongeren; inlevingsvermogen van zelfsprekend;
  • Video- en IT-skills zijn (zeer) welkom;
  • Min. 2 uur per week (gemiddeld; meer: graag!), deels zelf te bepalen wanneer, deels in overleg met de jongeren.

Wat bieden wij?

  • Een gedreven team dat werkt aan een unieke natuurbeleving;
  • Meebepalen hoe NatuurGluren zicht gaat ontwikkelen;
  • Elke 6 weken een overlegmoment en twee social events per jaar.

NatuurGluren werkt al jaren samen met de UM en het United Word College en zijn nu druk bezig studenten en leerlingen te werven om magische verhalen te schrijven, sprekende illustraties te ontwerpen,  boeiende video’s, social media posts en natuuropnamen te maken (op Tapijn, met wildcamera’s). Daar hebben we begeleiders voor nodig die net als wij energie krijgen van jonge mensen.

Spreekt je dit aan of wil je eerst meer informatie, neem dan contact op met Martia Tersteeg (martiatersteeg@gmail.com) of Rob Jansen (rob.jansen@jekerpmc.nl).


React